Iohannis speră că România își va spori curând contribuția ca stat membru Schengen și prin aderarea frontierele terestre

Sursă foto: Captură video

Președintele Klaus Iohannis asigurat marți că România va continua să aibă o acțiune îndreptată spre consolidarea proiectului comun european și a profilului său în cadrul Uniunii Europene, manifestându-și speranța că România își va putea spori contribuția ca stat membru Schengen prin aderarea cu frontierele terestre.

“Trebuie să lucrăm pe mai departe pentru a construi împreună o Europă unită și coezivă, care caută soluții echitabile, într-un spirit de solidaritate și respect. Pentru a atinge acest obiectiv, România se va implica activ în dialogul european privind conturarea viitoarei Agende Strategice și va rămâne un susținător energic al procesului de extindere, inclusiv prin prisma valențelor strategice ale acestuia”, a subliniat Klaus Iohannis, în discursul anual susținut în fața corpului diplomatic străin acreditat la București.

Potrivit liderului de la Cotroceni, Bucureștiul va rămâne voce puternică în sprijinul adoptării unor noi soluții menite să consolideze securitatea internă a Uniunii, inclusiv prin întărirea spațiului de liberă circulație.

“Îmi exprim speranța că România își va putea spori curând contribuția ca stat membru Schengen inclusiv prin aderarea cu frontierele terestre, un prim pas pozitiv fiind decizia de aplicare a acquis-ului Schengen în România și Bulgaria la frontierele aeriene și maritime începând cu luna martie a acestui an”, a mai subliniat el.

România va continua dialogul cu Austria privind integrarea completă în Schengen, urmând să aibă loc și controale ad-hoc în contextul eforturilor de ridicare a controalelor la frontiera terestră, a declarat, săptămâna trecută, ministrul de externe Luminița Odobescu, la conferinţa de lansare a preşedinţiei belgiene a Consiliului Uniunii Europene, alături de ambasadorul Belgiei la Bucureşti, John Cornet d’Elzius şi de şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Ramona Chiriac.

De asemenea, ambasadorul John Cornet d’Elzius a afirmat că “Belgia sprijină aderarea integrală a României și Bulgariei la spațiul Schengen. Premierul nostru a declarat într-un interviu recent că graniţele externe ale Europei includ România şi Bulgaria, iar preşedinţia noastră va încerca să aducă aceste poziţii mai aproape”.

Într-un interviu acordat cotidianului austriac Die Presse, publicat la începutul anului, ministrul de interne Gerhard Karner a vorbit despre problemele politice interne și externe de actualitate, afirmând că în ceea ce privește subiectul Schengen, el este în favoare ca veto-ul privind extinderea spațiului de liberă circulație cu Bulgaria și România să fie menținut, dar fără a pune condiții specifice. Oficialul austriac este de părere că intrarea deplină a celor două țări în spațiul fără frontiere ar fi o greșeală „în faza actuală” și că este necesar controlul frontierelor.

În data de 23 decembrie 2023, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a ajuns la un acord politic împreună cu ministerele omoloage din Austria şi Bulgaria privind extinderea spaţiului Schengen cu România şi Bulgaria şi aplicarea acquis-ului comunitar Schengen în România şi Bulgaria la frontierele aeriene şi maritime începând cu luna martie 2024, precum şi discutarea în 2024 a aplicării acestuia la frontierele terestre în strânsă legătură cu măsurile compensatorii privind întărirea controlului la frontiere şi aplicarea Acordului Dublin.

Ulterior, Consiliul Uniunii Europene a adoptat, la 30 decembrie 2023, la ora 22.38, în unanimitate, decizia privind aplicarea acquis-ului Schengen în România și în Bulgaria, în conformitate cu care acquis-ul Schengen se va aplica la frontierele aeriene și navale ale României începând cu luna martie 2024, o hotărâre care reprezintă oficializarea deciziei de aderare a României cu granițele aeriene și maritime la zona de liberă circulație.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: