Ionaş, Avangarde: „Dacă prezidențialele ar fi în decembrie, partidele de opoziție ar avea timp de redresare”

Vladimir Ionaș/www.bzi.ro
Vladimir Ionaș/www.bzi.ro

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a vorbit în cadrul unei conferinţe de presă despre succesul partidului la alegerile locale. Ciolacu a punctat şi faptul că pentru alegerile prezidenţiale, PSD are o strategie proprie şi că nu există nicio îndoială că va avea candidat propriu, în condiţiile în care a câştigat majoritatea localităţilor la alegerile locale şi, mai ales, „după 20 de ani în care România a avut un preşedinte de dreapta”.

Sociologul Vladimir Ionaş a explicat pentru PS News de ce data alegerilor prezidențiale este cel mai important element politic, în acest moment.

„Evident că există o repoziționare, pentru că discuțiile erau (cel puțin înainte de alegerile europarlamentare și cele locale) despre posibilitatea ca cele două partide din coaliția de guvernare să aibă un candidat cu rezultate la alegerilor locale.

Acum, probabil rezultatele îi fac să considere că cele două partide vor avea doi candidați, în condițiile în care domnul Geoană, de exemplu, va fi un candidat unic, în condițiile în care astăzi nu știm cine va fi candidatul USR și dacă cele trei partide care formează ADU-ul vor merge cu trei candidați separat, sau doar cu unu.

Sunt atât de multe semne-întrebare care probabil îi fac pe liderii celor două partide să fie deschisi la orice discuție. Cred că cel mai important aspect în momentul de față este să aflăm cu exactitate când vor avea loc alegerile prezidențiale.

De exemplu, dacă alegerile prezidențiale ar avea loc în decembrie, mi se pare că dai foarte mult timp inclusiv partidelor de opoziție, care în momentul de față sunt într-o deîngringoladă și au avut niște rezultate mult sub așteptări. Deci le dai timp să-și revină, să se repoziționeze, să-și contureze noi echipe de conducere, să identifice un candidat cu mai multe șanse.

De aceea eu consider că data de 15 septembrie ar fi fost una, cinic vorbind, oportună din punct de vedere politic, pentru că tu deja ai rețelele în teritoriu construite, ai avut rezultate bune, echipa de conducere se bucură de susținere, pe când principalul partid de opoziție care era înainte de alegi USR-ul, iar în momentul de față este debusolat”.

Alianța PNL – PSD. De ce ar fi bine să continue

„Într-un fel, cred că alianta va fi dusa până la capăt până după alegerile parlamentare și cele prezidențiale, pentru că sunt și obligate cele două partide de o matematica parlamentară.

Nu cred că ar fi oportun pentru cele două partide care formează această coaliție să facă un pas în spate, pentru că, pe de o parte, partidul care ar rămâne la guvernare, care și-ar asuma în continuare guvernarea, minoritar, ar fi victimizat, iar cel care ar face un pas în spate ar fi acuzat.

Atunci, cred că ambele își fac astfel de calcule și mă gândesc că indiferent de cât de dure vor fi luptele în teritoriu, luptele politice cele două partide vor continua să guverneze pe baza intelegerii de la varf,  pentru că oricum, multă iubire, să spunem așa, între cele două partide nu a existat”, a conchis Vladimir Ionaş.

Marcel Ciolcu nu ia în calcul schimbarea datei alegerilor prezidențiale

Marcel Ciolacu a insistat pe ideea că PSD va veni cu o decizie rapidă, ceea ce înseamnă că este foarte probabil ca în interiorul partidului candidatul la preşedinţie să fie stabilit.

În ceea ce priveşte un alt subiect sensibil, cel al datei alegerilor prezidenţiale, despre care liberalii au spus că ar putea fi mutată mai aproape de cea a alegerilor parlamentare, Marcel Ciolacu , liderul PSD  a spus că exclude acest lucru nu din perspectiva de şef al PSD, ci din calitatea de prim-ministru.

„Este exclus pentru prim-ministrul Marcel Ciolacu! Eu nu pot să mă mai uit în ochii niciunui alt lider de partid politic din România, dacă vin, după o decizie luată în coaliţie, statutară şi corectă, să le spun românilor că, în funcţie de interesul unui partid sau al altuia, eu, prim-ministrul Marcel Ciolacu schimb data alegerilor.

Ca să înţelegeţi de ce exclud această variantă. Am spus foarte clar şi ştiţi şi aveţi toate înregistrările: nu voi ieşi şi nu voi comunica presei comasarea alegerilor decât cu un calendar întreg al alegerilor din acest an. Nu din funcţia de preşedinte PSD, ci din funcţia de prim-ministru eu nu fac aşa ceva.

Am vorbit un lucru foarte clar şi ne-am asumat acel lucru. Dacă vrem să mergem cu şmecherie, şmecheria se opreşte la poarta Palatului Victoria. Guvernul României reprezintă altceva decât şmecheriile şi interesele şi calculele electorale ale unora. Guvernul României e guvernul României, indiferent din ce partid faci parte”, a declarat, premierul Ciolacu.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: