Ionuț Stroe nu îl vrea pe Nicușor Dan în PNL: „Nu îmi doresc să se înscrie în partid!”

Sursa foto: media.pnl.ro
Sursa foto: media.pnl.ro

Ionuț Stroe, purtător de cuvânt al liberalilor, a declarat, miercuri, la emisiunea Puterea Știrilor, că nu îl vrea pe Nicușor Dan în PNL.

„Nu văd, din punctul meu, niciun fel de posibilitate ca acest domn Nicușor Dan, chiar dacă eu știu, ar fi animat de un anume interes politic pe care l-ar avea în raport cu candidatura dânsului, să facă acest pas, să se înscrie în PNL. Nicușor Dan are nevoie de suport politic. Ăsta e și motivul pentru care de fiecare dată s-a adresat mai multor forțe politice cărora le-a cerut să-l susțină pentru această candidatură. Dar atenție, nu s-a înscris și nici nu se va înscrie și nici nu-mi doresc să se înscrie în PNL Nicușor Dan. Vă spun sincer. E opinie personală. Nu o spun în calitate de purtător al PNL.

Nu-mi doresc ca Nicușor Dan să facă acest pas. E bine acolo unde este, și cel puțin în raport cu ce s-a întâmplat în ultima perioadă, aș avea așa o dificultate sau un sentiment de inadecvare cu candidatura dânsului”, a declarat Ionuț Stroe, în direct la Puterea Știrilor.

Ciucă: PNL nu va mai susține candidatura lui Nicușor Dan la Primăria Capitalei

PNL nu va mai susține candidatura lui Nicușor Dan la Primăria Capitalei, a anunțat la începutul anului liderul partidului, Nicolae Ciucă.

„Am anunțat și anunțăm că din analiza pe care o avem pe măsurile care ar fi trebuit îndeplinite, criteriile PNL, filiala București, din discuțiile avute cu președintele filialei, Sebastian Burduja, PNL nu va mai susține candidatura lui Nicușor Dan la Primăria Capitalei.

Nicușor Dan este susținut pentru un nou mandat la Primăria Capitalei de Alianţa Dreapta Unită, au declarat duminică liderii celor trei partide care formează Alianţa, Cătălin Drulă, Eugen Tomac şi Ludovic Orban.

În 25 ianuarie, PNL Bucureşti a lansat campania online «Ce-ai făcut, Nicușor?», cu scopul de a afla direct de la cetățeni dacă actualul edil al Capitalei merită al doilea mandat de Primar General. Campania a fost lansată la „aniversarea” de un an a solicitării transmise lui Nicușor Dan de către liberali pentru a rezolva 10 teme esențiale de pe agenda Bucureștiului.

„Matematic, fără sprijinul PNL, Nicuşor Dan nu ar fi ocupat niciodată funcţia de Primar General. Până în prezent, Nicuşor Dan a beneficiat de toată susţinerea Partidului Naţional Liberal pentru proiectele propuse, dar rezultatele s-au lăsat aşteptate”, preciza PNL Bucureşti într-un comunicat.

Varianta „aproape finală” pentru Primăria Capitalei: se prefigurează o luptă-n patru pentru București

Coaliția PSD-PNL nu a ajuns la un numitor comun privind un candidat unic la Primăria Capitalei. Surse politice au explicat pentru PS News că, în urma sondajelor făcute de cele două partide „toate variantele au revenit pe masă”, implicit ipoteza ca fiecare partid să susțină un candidat propriu în lupta cu Nicușor Dan.

„Este aproape varianta finală în acest moment, candidaturi proprii, Sebastian Burduja și Gabriela Firea. La PNL este exclusă susținerea lui Piedone – chiar dacă stă cel mai bine în sondaje”, au declarat surse politice pentru PS News.

Semnalul că partidele ar tinde să meargă pe această variantă l-au dat marți și lideri ai celor două partide. Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan și purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, au confirmat, astfel, că liderii PNL și PSD au cam ajuns la concluzia că vor merge separat la Primăria Capitalei.

PNL i-a testat pe Sebastian Burduja (președintele interimar al organizației București, care și-a anunțat deja candidatura) și pe Ionuț Lupescu, fotbalist din „generația de aur”, care a făcut parte din conducerea FIFA și UEFA, despre care Nicolae Ciucă are o părere foarte bună.

PSD i-a introdus în sondaje (două la număr) pe Gabriela Firea, Daniel Băluță, primarul Sectorului 4, și pe Cristian Popescu Piedone.

Ambele partide l-au inclus în sondaje și pe Nicușor Dan, actualul primar general al Bucureștiului.

Potrivit surselor citate, cel mai bine în sondaje se plasează Popescu Piedone, cu un scor de 39%, în timp ce Gabriela Firea ar fi cotată cu 22%.

Din partea liberalilor, Sebastian Burduja ar fi situat la 17%, iar Ionuț Lupescu ar avea 28%.

Se prefigurează o luptă-n patru pentru București

 

Una din cele mai importante funcții este cea de primar al Capitalei, adică a doua cea mai votată demnitate publică după președintele României. Iar în acest an, la cum arată tabloul celor care tânjesc la scaunul de primar, lupta se prefigurează între cel puțin patru candidați cu potențial de a strânge un număr însemnat de voturi: Nicușor Dan, Sebastian Burduja, Gabriela Firea și Cristian Popescu Piedone.

De menționat că alegerile locale sunt într-un sigur tur de scrutin. Situația pare destul de complicată și este puțin probabil ca în coaliție să se ia o decizie într-un termen scurt.

De altfel, ar mai fi timp – potrivit ordonanței de urgență care prevede comasarea alegerilor și care a fost deja adoptată în guvern, listele candidaților pentru alegerile locale trebuie depuse până la finalul lunii aprilie. Campania electorală începe în data de 10 mai.

Sociologul Alfred Bulai susține că într-o luptă cu mai mulți candidați, divizarea votului are loc mai ales pe zona de centru dreapta, acolo unde vor fi doi candidați cu notorietate și cu posibilitatea de a aduna voturi, Nicușor Dan și Sebastian Burduja.

În acest context, șansele sunt să se divizeze voturile pe zona dreaptă. Nicușor Dan acolo a avut probleme în a aduna voturile și în 2016. Referitor la Burduja, nu știu cât de susținut va fi de electoratul de dreapta și ce voturi va strânge de la electoratul PNL. Va fi un meci strâns, pentru că și doamna Firea e departe de performanța din 2016, dar e singură pe culoarul ei. Nicușor Dan nu pare să aibă candidați complicați, pentru că nu are pe cineva spectaculos, un om foarte cunoscut din PNL. Singurul contracandidat care îi pune probleme e Firea“, a afirmat Bulai.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL