IPS Teodosie, urmărit penal de DNA pentru cumpărare de influenţă

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, este urmărit penal de Direcţia Naţională Anticorupţie pentru cumpărare de influenţă, în timp ce un consilier din cadrul Arhiepiscopiei este suspectat de complicitate la această infracţiune. IPS Teodosie ar fi promis 160.000 de lei unui om de afaceri care ar fi trebuit să obţină suma de 800.000 de lei de la Secretariatul de Stat pentru Culte, acesta din urmă pretinzând că are influenţă asupra funcţionarilor. Banii ar fi urmat să fie folosiţi pentru construcţia sau reabilitarea unor unităţi de cult. Acuzaţiile procurorilor vizează faptele prezentate într-o investigaţie publicată recent de Recorder, în care ÎPS Teodosie şi unul dintre consilierii săi, la rândul său urmărit penal, îi promit unui presupus om de afaceri un comision de 20% dintr-o finanţare de 800.000 de lei pe care afaceristul urma s-o obţină de la buget prin influenţă politică.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Constanţa au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de suspecţii Teodosie Petrescu, arhiepiscop al Tomisului (funcţionar public în sensul legii penale), pentru cumpărare de influenţă, şi P.I., un consilier în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, pentru complicitate la cumpărare de influenţă.

”În luna iulie a anului 2023, suspectul Petrescu Teodosie, în calitatea menţionată mai sus, ar fi promis suma de 160.000 lei unui om de afaceri (martor în cauză), reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obţină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenţei pe care ar fi afirmat că ar fi avut-o asupra funcţionarilor cu drept de decizie în această privinţă din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte. La acea discuţie ar fi participat şi celălalt suspect, acesta fiind cel care ar fi negociat cu omul de afaceri termenii în care urma să fie pusă în practică «înţelegerea» respectivă”, arată DNA, într-un comunicat de presă transmis marţi.

Potrivit sursei citate, suma de 800.000 lei ar fi urmat să fie utilizată pentru finanţarea unor lucrări de construcţie ori reabilitare a unităţilor de cult aflate în subordinea Arhiepiscopiei Tomisului.

Celor doi suspecţi li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Investigaţia Recorder în baza căreia a fost declanşată ancheta DNA a fost publicată în 21 noiembrie.

Jurnaliştii Recorder au scris, după anunţul DNA, că din informaţiile pe care le deţin, un al doilea dosar penal provocat de seria „Corupţie în numele Domnului” a fost deschis zilele acestea de DNA Bacău, care vizează faptele de corupţia din investigaţia „Şpagă pentru parohie” (https://bit.ly/3GvZogq). Şi în acest material de presă apare o înaltă faţă bisericească în mijlocul negocierii unei şpăgi, ÎPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: