Guvernatorul BNR minimizează impactul unui euro de 5 lei și spune că un asemenea nivel ar însemna o depreciere de mai puțin de 1%. Pe de altă parte, Isărescu că în momentul de față nu este cazul unei creșteri a euro ca urmare a numeroaselor „tensiuni” existente, motiv pentru care banca centrală nu discută reducerea dobânzilor. O flexibilitate mai mare ar putea veni după relaxarea situației politice interne, spune Isărescu. BNR este deja pregătită pentru eventuale ieșiri masive de capital după alegerile prezidențiale Analiștii bancari și chiar și Comisia de Prognoză estimează că leul urmează să se deprecieze la puțin peste 5 lei/euro în acest an, nivel considerat acum linia în nisip a BNR.
„Bugetul a fost construit pe un curs de peste 5. Posibil să se întâmple. Bugetul este construit pe baza datelor pe care le face o autoritate guvernamentală de prognoză. Aș detensiona discuțiile legate de depășirea nivelului de 5. Am citit atâtea lucruri încât uneori m-am speriat și eu de maniera în care poate să fie gândit acest lucru. De la 4,97 la 5 e mai puțin de 1%. 5 bani înseamnă 1%, aici sunt numai 3”, spune Isărescu.
„Ne-am ținut de curs și l-am făcut ancoră pentru că a fost război, pandemie și o criză energetică de toată frumusețea, care adus prețurile în sus. Nu am ținut un secret că facem acest lucru, dar politica noastră este de flotare controlată”, spun Isărescu. Guvernatorul spune că intervențiile BNR în piață s-au făcut ca agent al Ministerului Finanțelor, căruia i-a schimbat rezervele de valută la cerere, pentru a evita fluctuațiile din piață, așa cum sunt ele vizibile în țările din Europa Centrală și de Est care sunt în afara zonei euro.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News