Israel-Hamas Blinken, în Orientul Mijlociu a şasea oară de la începutul războiului

antony blinken
Sursa photo: Vadim Ghirda / AFP - Getty Images

Secretarul de stat american Antony Blinken se întoarce miercuri în Orientul Mijlociu pentru a şasea vizită de la începutul războiului dintre Israel şi Hamas, pentru a face eforturi în vederea obţinerii unui acord care să asigure o pauză temporară a luptelor şi eliberarea ostaticilor deţinuţi de gruparea islamistă palestiniană, informează Reuters.

Blinken se va întâlni cu lideri saudiţi la Jeddah şi egipteni la Cairo pentru a aborda discuţiile intermediate de Egipt şi Qatar asupra unui acord, precum şi eforturile de a intra mai mult ajutor în Gaza, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat Matthew Miller într-un comunicat.

Discuţiile privind încetarea focului se reiau săptămâna aceasta în Qatar, dar după săptămâni de negocieri dure încă nu s-a ajuns la un acord între Israel şi Hamas, despre care Washingtonul speră că va ajuta la atenuarea crizei umanitare ce loveşte Gaza.

Blinken a declarat că va continua de asemenea discuţiile asupra aranjamentelor pentru guvernare, securitate şi reabilitarea Gazei post-conflict.

„Am lucrat mult din ianuarie, în special cu partenerii noştri arabi, şi vom continua acele conversaţii, de asemenea vom discuta care este arhitectura potrivită pentru o pace regională durabilă”, a spus Blinken într-o conferinţă de presă în timpul unei opriri anterioare în Manila.

Războiul a fost declanşat când luptători ai Hamas au intrat în Israel la 7 octombrie 2023, ucigând 1.200 de oameni şi luând 253 de ostatici, potrivit bilanţurilor israeliene.

Aproape 32.000 de persoane au fost ucise în represaliile Israelului, potrivit oficialilor palestinieni din domeniul sănătăţii din Gaza condusă de Hamas, în timp ce există temeri că alte mii se află sub dărâmături.

Blinken nu este programat să viziteze Israelul în această deplasare, în ciuda vizitelor multiple făcute aliatului Statelor Unite în navetele sale regionale anterioare începând cu 7 octombrie.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: