Israel-Hamas/Palestinienii blocaţi în Egipt încep să se întoarcă în Fâşia Gaza după începerea armistiţiului

Sursă foto: The times of Israel

Palestinieni blocaţi în Egipt din cauza războiului dintre Israel şi Hamas în Fâşia Gaza au început vineri să se întoarcă în acest teritoriu, după ce armistiţiul dintre cele două părţi a intrat în vigoare la ora locală 07.00, relatează dpa.

Potrivit termenilor unei înţelegeri între autorităţile egiptene şi ambasada Autorităţii palestiniene de la Cairo, palestinienii care erau blocaţi la al-Arish – un oraş din apropierea frontierei – au început să treacă prin punctul de trecere de la Rafah înapoi în Gaza, potrivit lui Kamal al-Khatib, delegatul ambasadei palestiniene la punctul de trecere şi şeful comunităţii palestiniene din regiunea Sinai.

În prezent sunt 920 de palestinieni blocaţi la Al-Arish, a spus el. El a declarat pentru dpa că alţi palestinieni care au ajuns la Cairo vor începe să se întoarcă în Gaza de sâmbătă.

Televiziunea egipteană al-Qahera News a difuzat imagini cu zeci de oameni cărându-şi bagajele în timp ce intrau la Rafah, singurul punct de trecere a frontierei în Fâşia Gaza care nu este controlat de Israel.

Joi, ambasada Autorităţii palestiniene a transmis că a fost anunţată de autorităţile egiptene că palestinienii blocaţi în partea de nord a Sinaiului pot „reveni voluntar”.

Între timp, mulţi încearcă să iasă din Gaza, potrivit dpa. Sute de străini şi palestinieni cu dublă cetăţenie au reuşit să iasă din Fâşia Gaza pe la Rafah în ultimele săptămâni.

Vineri, 17 persoane rănite şi cinci pacienţi cu cancer au părăsit Gaza pentru a beneficia de tratament în Egipt, a declarat Raed Abdel-Nasser, un reprezentant al Semilunii Roşii egiptene în nordul Sinaiului.

Preşedintele egiptean Abdel-Fatah al-Sissi a declarat vineri că ţara sa a facilitat plecarea cetăţenilor din peste 30 de ţări din Gaza. Într-o conferinţă de presă la Cairo, el a respins din nou orice deplasare forţată a palestinienilor din Gaza în Egipt.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: