Israel-Hamas SUA au înaintat în Consiliul de Securitate al ONU o rezoluţie pentru o ‘încetare imediată a focului’ 

ONU united nations
Sursa foto: United Nations

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că Statele Unite le-au prezentat membrilor Consiliul de Securitate al ONU un proiect de rezoluţie care cheamă la o ‘încetare imediată a focului legată de eliberarea ostaticilor’ din Fâşia Gaza, transmite joi AFP.

‘Am înaintat o rezoluţie care se află în prezent în faţa Consiliului de Securitate şi care cheamă la o încetare imediată a focului legată de eliberarea ostaticilor şi sperăm că ţările o vor susţine’, a declarat Blinken miercuri seară într-un interviu pentru canalul saudit Al-Hadath, înainte de a ajunge în regat.

El a mai spus că speră ca iniţiativa să trimită un ‘semnal puternic’.

Washington s-a opus prin veto mai multor rezoluţii care chemau la încetări imediate ale focului în războiul în curs între Israel şi Hamas.

Textul proiectului, consultat de AFP, subliniază ‘necesitatea unei încetări a focului imediate şi durabile pentru protejarea civililor de toate părţile, furnizarea ajutorului umanitar esenţial’, şi ‘susţine fără echivoc eforturile diplomatice internaţionale pentru ajungerea la o astfel de încetare a focului în legătură cu eliberarea ostaticilor încă deţinuţi’.

Deocamdată nu este programat un vot pe acest text.

‘Desigur, susţinem Israelul şi dreptul său de a se apăra (…) dar, în acelaşi timp, este imperativ ca civilii care sunt în pericol şi care suferă atât de rău – să ne focalizăm pe ei, să facem din ei o prioritate, protejându-i şi aducându-le un ajutor umanitar’, a adăugat Blinken.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: