Israel-Hamas: Un ministru israelian recomandă plecarea palestinienilor din Fâșia Gaza

Sursa foto: Euronews

Ministrul israelian al securităţii naţionale, Itamar Ben Gvir, a recomandat din nou miercuri plecarea în masă a palestinienilor din Fâşia Gaza, transmite AFP. El a respins ca „iresponsabile” criticile americane privind declaraţiile sale anterioare în acelaşi sens.

„Statele Unite sunt prietenii noştri buni, dar înainte de toate vom face ceea ce este bine pentru statul Israel: încurajarea emigraţiei a sute de mii de oameni din Gaza le va permite rezidenţilor (israelieni) să revină la casele lor (la frontiera cu Gaza – n. red. AFP) şi să trăiască în siguranţă, protejându-ne în acelaşi timp soldaţii”, a scris oficialul în reţeaua X, ca reacţie la criticile de la Washington.

Ben Gvir, lider al partidului de extremă dreaptă Forţa Evreiască, susţinător al colonizării, a cerut luni revenirea coloniştilor evrei în Gaza, după încheierea războiului împotriva Hamas, şi încurajarea palestinienilor să emigreze. Cu o zi înainte, un alt ministru din aceeaşi extremă a spectrului politic, Bezalel Smotrich, titularul Finanţelor, făcuse declaraţii similare.

Convenţiile de la Geneva interzic expulzarea populaţiilor de pe teritoriile unde trăiesc; acordurile respective reprezintă nucleul legislaţiei umanitare internaţionale. Totodată, statutele Curţii Penale Internaţionale consideră „deportarea sau transferul forţat al populaţiilor” o crimă împotriva umanităţii, reaminteşte AFP.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: