Italia: Cel puţin 30 de migranţi, daţi dispăruţi după două naufragii

Sursă foto: Twitter
Sursă foto: Twitter

Cel puţin 30 de migranţi sunt daţi dispăruţi după naufragiul a două nave în largul insulei italiene Lampedusa, potrivit mărturiei unui supravieţuitor, a anunţat duminică Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM), relatează AFP.

Aproape 28 de pasageri dintr-o ambarcaţiune şi trei din a doua s-au pierdut în mare după naufragiul navelor sâmbătă din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, a precizat OIM.

Este vorba de două mici ambarcaţiuni din metal, plecate aparent joi din Sfax, în Tunisia.

După ce au vorbit cu supravieţuitori, responsabili ai OIM estimează că „cel puţin 30 de persoane au dispărut”, a precizat pentru AFP ataşatul de presă Flavio Di Giacomo.

O anchetă asupra celor două incidente pe mare au fost deschise în Agrigento, Sicilia.

Şeful poliţiei din Agrigento, Emmanuele Ricifari, însărcinat cu ancheta, a subliniat că anterior fusese anunţată vreme nefavorabilă. „Cei care le-au permis să plece sau i-au forţat să plece sunt nebuni criminali, fără scrupule”, a declarat el presei italiene.

„Pentru următoarele zile se anunţă o mare agitată. Să sperăm că nu vor mai trimite oameni în larg (…), căci i-ar trimite la abator”, a adăugat el.

În timp ce condiţiile meteo nefavorabile persistă duminică, echipe de salvare se pregăteau să salveze vreo 20 de migranţi prinşi în capcană într-o zonă stâncoasă din apropierea coastei insulei Lampedusa.

Migranţii se află acolo de vineri seara, după ce rafale violente de vânt le-au sfărâmat nava de stânci.

Crucea Roşie le-a furnizat hrană, apă, îmbrăcăminte şi pături, dar gărzile de coastă nu au putut să intervină pe mare din cauza valurilor înalte.

Dacă vântul nu se potoleşte, salvatorii îi vor ridica cu un troliu până la înălţimea celor 140 de metri ai falezei, potrivit informaţiilor presei.

Ruta migranţilor prin centrul Mediteranei din Africa de Nord spre Europa este cea mai periculoasă din lume. Peste 1.800 de persoane au decedat de la începutul anului încercând să o parcurgă, potrivit lui Di Giacomo. „Sunt cu 900 mai multe decât anul trecut. Adevărul este că această cifră este în realitate mai ridicată”, a subliniat ataşatul de presă. „Multe corpuri au fost găsite în mare, ceea ce sugerează că au existat mai multe naufragii de care nu am auzit vorbindu-se vreodată”, a spus el.

Numărul corpurilor găsite în mare a crescut, în special pe ceea ce este numită ruta tunisiană, devenită cea mai periculoasă din cauza tipului de ambarcaţiuni utilizat, a adăugat Di Giacomo.

Traficanţii facilitează plecarea pe mare a migranţilor subsaharieni pe „ambarcaţiuni de fier care sunt mai ieftine decât obişnuitele vase din lemn, care sunt total neadaptate navigaţiei pe mare, se sfărâmă uşor şi se scufundă”, a explicat el. Şi adeseori migranţii sunt nevoiţi să suporte pe mare furtul motoarelor de la navele lor pentru ca traficanţii să le poată reutiliza.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL