Italia: Reformă radicală a programei școlare, pentru a reduce analfabetismul funcțional 

Sursa foto: Pixabay

Ministrul italian al Educației, Giuseppe Valditara, a anunțat o reformă radicală a programelor școlare pentru ciclul primar și secundar, o reformă pe care partidele de opoziție au criticat-o ca fiind retrogradă și excesiv de nostalgică, relatează Euractiv. Ministrul a descris planul ca fiind un răspuns la extinderea analfabetismului funcțional în Italia.

Reforma, care va intra în vigoare începând cu anul școlar 2026 – 2027, introduce studiul Bibliei în școlile primare, alături de epopeea clasică, inclusiv mitologia nordică, și mută accentul predării istoriei pe Italia, Europa și lumea occidentală.

Deputata Partidului Democrat Ilenia Malavasi a declarat pentru Euractiv că propunerile au îngrozit-o și au descurajat-o. Ea le-a descris ca fiind un concept de educație învechit și orientat spre interior și a acuzat guvernul că folosește sistemul școlar ca pe un „instrument de control al maselor”.

Propunerea riscă să-i îndepărteze pe necredincioși prin prezentarea poveștilor biblice fără contextul de credință necesar și îi jignește pe credincioși prin echivalarea Bibliei cu mitologia, în opinia deputatei Malavasi.

Într-un interviu acordat Il Giornale, Valditara a descris reformele ca fiind o modalitate de a lua ce este mai bun din tradiția noastră pentru a construi o școală capabilă să modeleze viitorul.

El a explicat că acest plan este un răspuns la analfabetismul funcțional extrem de extins în Italia.

Conform datelor OCDE, 35 % dintre adulții italieni cu vârste cuprinse între 16 și 65 de ani au dificultăți în a înțelege texte scrise simple.

Potrivit lui Valditara, reforma urmărește să prioritizeze studiul Italiei, al Europei și al lumii occidentale, eliminând geoistoria din programa de liceu.

În schimb, istoria va fi predată ca o „știință a umanității de-a lungul timpului”, fără ceea ce Valditara numește „suprapuneri ideologice”.

Elevii de gimnaziu vor avea cursuri opționale de latină, în timp ce se va pune un accent mai mare pe istoria Italiei, inclusiv pe civilizațiile antice precum Grecia și Roma și pe primii ani ai creștinismului.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: