Jandarmeria Română, despre amenda dată cântăreţului Gheboasa: Nu aplicăm sancţiuni discriminatorii

Jandarmerie
Sursă foto: Jandarmerie

Jandarmeria Română a transmis, marţi seară, în legătură cu amenda aplicată de Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca cântăreţului Gheboasa (Gabriel Gavriş) pentru versurile vulgare şi rasiste din concertul susţinut la festivalul Untold, că instituţia „nu aplică sancţiuni discriminatorii”.

„Ca urmare a informaţiilor apărute în spaţiul public cu privire la sancţiunea aplicată astăzi de către Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj Napoca, facem precizarea că Jandarmeria Română nu aplică sancţiuni discriminatorii pe criterii sociale, etnice, religioase sau de orice altă natură. Toate acţiunile noastre sunt ghidate de principiile imparţialităţii, echităţii şi respectului pentru drepturile şi libertăţile cetăţenilor”, se afirmă în comunicatul de presă transmis de Jandarmeria Română, informează agerpres.ro.

De asemenea, sursa citată menţionează că „Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj Napoca va continua să analizeze imaginile din timpul festivalului şi acolo unde se vor constata fapte antisociale, vor fi aplicate sancţiuni conform legii, într-o manieră echitabilă şi nediscriminatorie”.

Reacţia Jandarmeriei Române vine după ce, într-un video postat pe reţelele de socializare, cântăreţul Gheboasa afirmă că a fost amendat de jandarmii clujeni „pe ochi frumoşi”, el fiind „ţigan” şi singurul aparţinând acestei etnii care a cântat pe scena de la Untold. El a adăugat că această amendă i-a fost aplicată în condiţiile în care nicio instituţie a statului nu a reacţionat până acum faţă de injuriile rasiste care îi sunt aduse constant lui pe reţelele de socializare de către diverse persoane şi că i se pare ”revoltător” că i-a fost făcută reclamaţie la Consiliul de Combatere a Discriminării de către jandarmii clujeni pentru piesa „Dă-i ţiganca”. Cântăreţul a mai afirmat că nu va plăti amenda şi că o va contesta în instanţă.

Gruparea de Jandarmi Mobilă „Ştefan Cicio-Pop” Cluj-Napoca a informat anterior, marţi, că l-a amendat cu 1.000 de lei pe trapperul Gheboasă, care a concertat la festivalul Untold, pentru „proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, de natură să tulbure ordinea şi liniştea publică sau să provoace indignarea cetăţenilor ori să lezeze demnitatea şi onoarea acestora”.

„În data de 6 august a.c., ca urmare a informaţiilor apărute în spaţiul public cu privire la concertul susţinut de trapperul Gheboasa, în timpul căruia acesta a avut versuri vulgare şi rasiste, Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj Napoca s-a autosesizat şi a luat decizia de a analiza suportul optic pe care l-au avut la dispoziţie. În urma analizării informaţiilor şi verificării aspectelor semnalate, în data de 8 august a.c., a fost aplicată în acest caz o sancţiune contravenţională, conform prevederilor art. 2, alin. 1) din Legea 61/1991, constând în amendă în valoare de 1.000 lei, pentru ‘proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, de natură să tulbure ordinea şi liniştea publică sau să provoace indignarea cetăţenilor ori să lezeze demnitatea şi onoarea acestora'”, se arată într-un comunicat trimis, marţi, de Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca.

Potrivit sursei citate, de asemenea „a fost sesizat Consiliul Naţional Pentru Combaterea Discriminării pentru analizarea actului artistic, a cuvintelor şi expresiilor utilizate, din perspectiva comiterii unor eventuale fapte antisociale de discriminare”

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: