Jannik Sinner a fost testat pozitiv de două ori în martie. Ce explicaţii a oferit numărul 1 mondial

Sursa foto: Facebook/ Jannik Sinner

Numărul 1 mondial, Jannik Sinner, a fost depistat pozitiv de două ori la o substanţă interzisă în martie, în timpul turneului de la Indian Wells, dar a fost exonerat, marţi, de un tribunal independent (ITIA). Nevinovăţia italianului a fost dovedită, deoarece substanţa a intrat în corpul său în urma contaminării de către un membru al echipei medicale.

ITIA a declarat că Sinner nu a avut nicio vină sau neglijenţă pentru două încălcări ale regulilor antidoping în cadrul Programului Anti-Doping în tenis (TADP), după ce a fost depistat pozitiv de două ori pentru clostebol în luna martie.

„Sinner a furnizat un eşantion în competiţie la Indian Wells, la 10 martie 2024, care conţinea prezenţa unui metabolit al clostebolului la concentraţii scăzute. O altă probă, prelevată în afara competiţiei opt zile mai târziu, a fost, de asemenea, testată pozitiv pentru acelaşi metabolit – din nou la concentraţii scăzute”, a precizat ITIA.

După fiecare test pozitiv, a fost aplicată o suspendare provizorie. De fiecare dată, Sinner a contestat cu succes suspendarea provizorie şi a putut continua să joace.

Sinner a explicat că substanţa a pătruns în corpul său ca urmare a contaminării de către un membru al echipei medicale, care a aplicat pe propria piele un spray fără prescripţie medicală (disponibil în Italia) conţinând clostébol pentru a trata o mică rană la mână. Acest membru al echipei de sprijin a aplicat spray-ul între 5 şi 13 martie, perioadă în care i-a făcut masaj zilnic şi terapie sportivă lui Sinner, ceea ce a dus la contaminarea transdermică fără ştirea sa.

„După consultarea experţilor ştiinţifici, care au concluzionat că explicaţia jucătorului era credibilă, ITIA nu s-a opus apelurilor jucătorului de ridicare a suspendărilor provizorii. (…) ITIA a acceptat explicaţia jucătorului cu privire la sursa clostébolului găsit în eşantionul său şi că încălcarea nu a fost intenţionată”, explică comunicatul.

Cu toate acestea, comunicatul de presă precizează că, în ciuda nevinovăţiei sale şi în conformitate cu WADC (Codul mondial antidoping) şi TADP (Programul antidoping în tenis), „rezultatele lui Sinner, premiile în bani şi punctele din clasamentul ATP de la Indian Wells Masters 1000 (…) sunt anulate”.

Decizia integrală, publicată de ITIA, precizează că fizioterapeutul Giacomo Naldi şi-a tăiat degetul de la mâna stângă cu un bisturiu aflat în geanta sa de tratament la 3 martie.

Naldi a bandajat tăietura şi a desfăcut-o două zile mai târziu. Umberto Ferrara, antrenorul de fitness al lui Sinner, i-a recomandat fizioterapeutului să folosească pe tăietură un spray medical pe care Ferrara îl cumpărase dintr-o farmacie italiană în februarie.

Fizioterapeutul a declarat că nu a verificat conţinutul spray-ului, pe care l-a folosit în fiecare dimineaţă în perioada 5-13 martie, Indian Wells având loc în perioada 6-17 martie.

Între aceste date, Naldi l-a masat pe Sinner pe tot corpul şi i-a aplicat bandaje la picioare. Acesta nu a purtat mănuşi în timpul efectuării tratamentelor.

Sinner a declarat că suferă de o afecţiune a pielii la nivelul picioarelor şi al spatelui care îl determină să se scarpine şi care poate provoca mici tăieturi şi leziuni în zonele afectate.

În dimineaţa zilei de 10 martie, Naldi a masat picioarele şi gleznele lui Sinner. El a declarat că ar fi aplicat spray-ul de două ori în acea dimineaţă şi că „nu îşi aminteşte” să se fi spălat pe mâini între momentul în care a pulverizat sprayul pe deget şi cel în care a masat picioarele lui Sinner.

Sinner şi echipa sa au cooperat pe deplin cu ancheta.

ITIA a acceptat că Sinner nu avea cunoştinţă nici de spray, nici de faptul că acesta conţinea o substanţă interzisă şi nu ştia că Naldi îl folosise pe degetul său tăiat.

La Indian Wells, Sinner a ajuns în semifinale, câştigând 400 de puncte şi aproximativ 300.000 de euro.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: