JO 2024: Lipă – Toată suflarea românească va face tot posibilul ca gimnastica să intre în posesia acelei medalii

Sursă foto: Facebook / Comitetul Olimpic și Sportiv Român

Preşedinta Agenţiei Naţionale pentru Sport, Elisabeta Lipă, a declarat, miercuri, la Salonul Oficial al Aeroportului ”Henri Coandă”, că „toată suflarea românească” va face tot posibilul ca România să intre în posesia medaliei de bronz din finala de la sol a concursului de gimnastică artistică de la Paris, pierdută în urma unei contestaţii a delegaţiei Statelor Unite ale Americii.

„Toată viaţa mea ca sportivă am fost alături de gimnastică. Canotajul cu gimnastica au stat întotdeauna împreună şi când vezi un prieten în suferinţă simţi nevoia să-i întinzi o mână. Eu nu am să pot uita toată viaţa mea imaginea Anei Bărbosu când pe tabelă a apărut România pe locul trei, ea era cu steagul în mână, şi dintr-o dată a coborât pe locul patru. Nu pot uita agitaţia şi starea Cameliei Voinea (n.r. – mama şi antrenoarea Sabrinei Voinea) ştiind că Sabrina a făcut un exerciţiu aproape perfect şi totuşi i s-a făcut o mare nedreptate. Dar toată suflarea românească şi cei care pot lua decizii nu vor sta deoparte şi vor face tot ce e posibil omeneşte ca să intre în posesia acestei medalii. Îmi pare rău că sportivele la o vârstă atât de fragedă trebuie să trăiască asemenea nedreptăţi, dar ele le întăresc şi le pregătesc pentru următoarele Jocuri Olimpice”, a afirmat ea.

Elisabeta Lipă le-a îmbrăţişat şi le-a încurajat pe gimnastele Ana Bărbosu şi Sabrina Voinea: „Sabrina, ai grijă de mama, pentru că în mod sigur ediţia de la Los Angeles va fi cu totul altfel pentru tine. Ana, să fii puternică pentru că tot ce nu te doboară, te întăreşte. Ai pierdut o luptă, nu ai pierdut războiul. Până la urmă, nu este la îndemâna oricui să fii pe locul patru, pe locul cinci, pentru că acolo sunteţi printre cei mai buni din lume şi toţi vor să urce pe podium. Eu ştiu că voi sunteţi bune şi mă mândresc cu voi”.

Preşedintele COSR, Mihai Covaliu, a menţionat că Nadia Comăneci, multiplă campioană olimpică şi preşedintă de onoare a Federaţiei Române de Gimnastică, a pus o presiune „fantastică” pe reprezentanţii Federaţiei Internaţionale pentru corectarea notelor din finala de la sol.

„În ceea ce priveşte gimnastica, suntem foarte mândri de modul în care sportivele au concurat. Lupta continuă şi vă rugăm să aveţi încredere în noi, în toţi cei care acum trebuie să-şi facă datoria în afara sălii de competiţii. Iar noi toţi lucrăm, inclusiv Nadia Comăneci, care a pus o presiune fantastică pe Federaţia Internaţională de Gimnastică pentru ca nota sportivelor noastre să fie cea meritată. După 12 ani România a ajuns în primele opt echipe în finală şi sportivele noastre au concurat de la egal la egal cu cele mai mari gimnaste ale lumii, iar asta nu e puţin lucru, felicitări”, a menţionat el.

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu, a trimis, luni, o scrisoare de protest către Federaţia Internaţională de Gimnastică, adresată direct preşedintelui Morinari Watanabe, pentru reanalizarea contestaţiei exerciţiului din finala la sol al Sabrinei Maneca-Voinea, la Jocurile Olimpice de la Paris, potrivit unui comunicat al COSR.

COSR precizează că ”Sabrina Voinea a fost depunctată cu o zecime pentru că ar fi plecat într-o linie acrobatică cu călcâiul în afara liniei. Imaginile video şi foto infirmă această teorie”.

De asemenea, Federaţia Română de Gimnastică (FRG) a cerut analiza Federaţiei Internaţionale de specialitate pentru eroarea de arbitraj din finala de la sol de la Jocurile Olimpice de la Paris, precizând totodată că a depus două memorii la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne pentru repunerea în drepturi a Sabrinei Voinea, care a pierdut medalia de bronz în urma contestaţiei delegaţiei Statelor Unite ale Americii.

Ana Maria Bărbosu s-a clasat pe locul patru la sol, luni, în concursul de gimnastică artistică din cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris, în timp ce Sabrina Maneca-Voinea s-a clasat pe cinci.

Bărbosu a fost pentru câteva zeci de secunde medaliată cu bronz, însă americanca Jordan Chiles a depus contestaţie şi i s-a mărit nota, de la 13,666 la 13,766 astfel că a terminat pe poziţia a treia.

Sabrina Maneca-Voinea a făcut şi ea contestaţie pentru nota primită (13,700), dar aceasta a fost respinsă.

Medalia de aur a fost cucerită de brazilianca Rebeca Andrade, notată cu 14,166, în timp ce argintul a revenit americancei Simone Biles (14,133).

România nu a mai obţinut o medalie olimpică la gimnastică artistică din 2012 (Londra), când Sandra Izbaşa câştiga aurul la sărituri, Cătălina Ponor cucerea argintul la sol, iar echipa feminină a României lua bronz.

Echipa feminină de gimnastică a României a revenit după 12 ani la Jocurile Olimpice cu prilejul acestei ediţii. Gimnastele noastre s-au clasat pe locul 7 în finala pe echipe, Ana Maria Bărbosu pe 17, iar Amalia Ghigoarţă pe 22 la individual compus, Sabrina Maneca-Voinea pe 8 la bârnă şi pe 5 la sol, iar Ana Bărbosu pe 4 la sol.

Fosta gimnastă Camelia Voinea, mama şi antrenoarea Sabrinei Maneca-Voinea, a anunţat retragerea gimnastei după ce nu a obţinut o medalie la sol, luni, la Jocurile Olimpice de la Paris.

”Sabrina nu a ieşit din covor la nicio linie acrobatică, sunt toate aici, merita medalie! Noi astăzi aici am întrerupt gimnastica, pentru drepturile noastre nu se zbate nimeni! Vă iubim infinit pe toţi cei care ne-aţi susţinut. Atât am putut suporta!”, a scris Camelia Voinea pe Facebook.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: