Jocurile Olimpice 2024, la final. Drapelul României a fost purtat de halterofila Mihaela Cambei

Sursa foto: Facebook/Mihaela Cambei

Ediția cu numărul 33 a Jocurilor Olimpice, cea de la Paris, s-a încheiat cu un spectacol apoteotic. Drapelul României a fost purtat de halterofila Mihaela Cambei, medaliată cu argint la haltere. România a încheiat Jocurile pe locul 23 cu 9 medalii, 3 aur, 4 argint și 2 bronz.

Înotătorul francez Leon Marchand (patru medalii de aur şi una de bronz), unul dintre starurile Jocurilor de la Paris, a apărut în Grădinile Jardins Tuileries, şi a preluat flacăra olimpică într-un felinar, pentru a o transporta pe Stade de France, notează Agerpres.

Pe Stade de France, preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic, Thomas Bach, şi preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, au salutat publicul, iar Orchestra Divertimento a interpretat imnul Franţei, La Marseillaise, reorchestrat de Victor le Masne.

Apoi delegaţiile ţărilor participante au ieşit împreună pe Stade de France, drapelul României fiind purtat de halterofila Mihaela Cambei, medaliată cu argint la categoria 49 kg.

Primarul orașului californian, Karen Bass, a preluat torța olimpică de la edilul Parisului, Anne Hidalgo, că să o ducă în metropola care vă găzdui, în iulie 2028, următoarea ediție a Jocurilor Olimpice.

Celebrul Tom Cruise, trupele Phoenix și Air au pigmentat un spectacol grandios.

România a încheiat Jocurile pe locul 23 cu 9 medalii, 3 aur, 4 argint și 2 bronz. Aur au câştigat înotătorul David Popovici la 200 metri liber, canotorii Andrei Cornea şi Marian Enache la dublu vâsle masculin şi echipajul feminin de opt plus unu (Maria Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Ancuţa Bodnar, Maria Lehaci, Adriana Adam, Amalia Bereş, Ioana Vrînceanu, Simona Radiş, Victoria Ştefania Petreanu).

Argintul a fost obţinut de Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş la dublu vâsle feminin, Ioana Vrînceanu şi Roxana Anghel la dublu rame feminin, Gianina van Groningen şi Ionela Cozmiuc la dublu vâsle feminin – categorie uşoară, precum şi de halterofila Mihaela Cambei la categoria 49 kg.

Bronzul a fost cucerit de David Popovici la 100 metri liber şi de gimnasta Ana Maria Bărbosu la sol, în urma deciziei TAS.

Aceasta este cea mai bună clasare a României în ierarhia pe medalii din 2008 (Beijing), când tricolorii încheiau pe 18 (4-1-4). La Jocurile Olimpice 2020 (Tokyo), România termina pe locul 46 în clasamentul pe medalii (1-3-0), după ce la Rio 2016 a fost pe 47 (1-1-2), iar la Londra 2012 s-a clasat pe 31 (2-4-1).

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: