Joe Biden, apel la calm după tentativa de asasinat asupra lui Trump. „În America ne rezolvăm diferendele la urne”

Donald Trump/Joe Biden
Sursă foto: Captură video

Preşedintele american Joe Biden le-a cerut, duminică, americanilor să „reducă temperatura politică” şi să-şi amintească că sunt vecini, după ce un potenţial asasin l-a rănit pe rivalul republican Donald Trump, relatează Reuters.

Împuşcarea lui Trump la un miting în Pennsylvania sâmbătă „ne obligă pe toţi să facem un pas înapoi”, a spus Biden. „Din fericire, Trump nu a fost rănit grav”, a spus el.

„Nu putem permite ca această violenţă să devină normală. Retorica politică din această ţară a devenit foarte aprinsă. Este timpul să o temperăm”, a spus el. „Cu toţii avem responsabilitatea de a face acest lucru”.

„În America ne rezolvăm diferendele la urne. Acum aşa facem. La urnele de vot. Nu cu gloanţe”, a spus Biden într-un discurs care a durat aproximativ şapte minute şi a fost transmis în direct de principalele reţele de ştiri şi de canalul conservator Fox News.

A fost a treia oară când Biden a folosit cadrul formal al Biroului Oval pentru a comenta probleme de importanţă majoră pentru americani de când a preluat puterea în 2021.

De această dată, mai sunt mai puţin de patru luni până la alegerile din 5 noiembrie, iar viitorul politic al lui Biden este sub semnul întrebării.

Apariţia lui Biden i-a permis să demonstreze puterea mandatului, o imagine simbolică importantă în timp ce se luptă cu unii din propriul Partid Democrat care doresc ca liderul în vârstă de 81 de ani să se retragă din cursa pentru realegere din cauza îngrijorărilor că nu are acuitatea mentală pentru un nou mandat de patru ani.

Biden a trecut în revistă câteva dintre multiplele cazuri de violenţă politică din SUA din ultimii ani, inclusiv atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului SUA de către loialiştii lui Trump şi rănirea cu ciocanul a lui Paul Pelosi, soţul fostului preşedinte al Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi, în 2022.

„Violenţa nu a fost niciodată răspunsul”, a spus Biden.

Patru preşedinţi americani au fost asasinaţi şi mai mulţi au scăpat de tentative de asasinat. Mai mulţi candidaţi la preşedinţie au fost împuşcaţi, unii mortal.

Oficialii de la Casa Albă speră că tentativa de asasinare a lui Trump ar putea reduce presiunea asupra lui Biden de a se retrage, determinându-i pe democraţi să se ralieze în jurul său.

Biden a bâlbâit câteva cuvinte şi fraze în discursul său, un lucru obişnuit pentru preşedinte, dar care se află în centrul atenţiei după prestaţia sa ezitantă la dezbaterea din 27 iunie.

După ce a terminat discursul, Fox News Channel şi alte canale de ştiri conservatoare au subliniat poticnelile sale.

Discursul lui Biden din Biroul Oval a fost unul rar. În octombrie anul trecut, el a ţinut un discurs în prime-time pentru a comenta conflictele din Gaza şi Ucraina, iar în iunie 2023 a vorbit atunci când s-a ajuns la un acord cu republicanii pentru a evita încălcarea plafonului datoriei SUA.

Campania sa a renunţat la atacurile verbale la adresa lui Trump pentru a se concentra în schimb pe viitor. La câteva ore după împuşcăturile de sâmbătă, campania lui Biden a retras reclamele televizate şi a suspendat alte comunicări politice.

„În această seară cer fiecărui american să se angajeze din nou”, a spus Biden. „Ura nu trebuie să aibă un port sigur”.

Dar el a spus că este corect să contrasteze viziunea sa cu cea a fostului preşedinte, şi că a planificat să facă acest lucru în curând. Biden a anulat luni o călătorie în Texas pentru un discurs privind drepturile civile, dar va merge marţi la Las Vegas pentru un discurs.

Citește articolul integral AICI. 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: