Joe Biden îl cataloghează pe Xi Jinping drept „dictator”

Preşedintele american, Joe Biden, a apreciat marţi, în cursul unei recepţii în California cu donatori ai Partidului Democrat, la care au participat jurnalişti, că omologul său chinez, Xi Jinping, aparţine categoriei „dictatorilor”, scrie AFP.

Referindu-se la un episod recent în care Statele Unite au distrus un balon chinez despre care au spus că spiona teritoriul lor, Joe Biden a afirmat că „motivul pentru care (preşedintele chinez) s-a enervat atât de tare când am doborât acest balon plin cu echipament de spionaj este că nu ştia (că acest dispozitiv) se afla acolo”.

„Este foarte jenant pentru dictatori când nu ştiu ce s-a întâmplat”, a continuat el, adăugând: „Când (balonul) a fost doborât, (Xi Jinping) s-a arătat foarte jenat şi chiar a negat că (aerostatul) se găsea acolo. Pe de altă parte, nu vă faceţi griji pentru China. (…) China se confruntă cu reale dificultăţi economice”, a spus democratul de 80 de ani, în campanie pentru realegerea sa, informează agerpres.ro.

Tot despre Xi Jinping, Joe Biden a mai declarat: „Suntem într-o situaţie în care vrea din nou să stabilească o relaţie”.

Reamintind că şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, s-a întors din China, preşedintele american a apreciat că acesta din urmă a făcut „o treabă bună”, dar a explicat că „este nevoie de timp” în ceea ce priveşte relaţia foarte tensionată dintre cele două mari puteri.

Rivalitatea totală dintre China şi Statele Unite s-a transformat într-o criză diplomatică deschisă odată cu acest episod al balonului în februarie.

Nu este prima dată când Joe Biden face declaraţii marcante cu prilejul unor recepţii de strângere de fonduri, evenimente cu participare redusă în cursul cărora camerele de filmat, microfoanele şi aparatele foto sunt interzise, dar jurnaliştii prezenţi pot asculta remarcile introductive ale preşedintelui şi le pot retranscrie.

În cursul unui eveniment de acest gen, în octombrie 2022, Joe Biden a amintit, de exemplu, riscul unei „apocalipse” nucleare declanşate de Rusia.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: