Kathleen Kavalec, ambasadorul SUA în România: Susţinerea libertăţii presei, pilon al societăţilor democratice

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Kathleen Kavalec, ambasadorul SUA în România, transmite, într-un editorial publicat vineri, cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, că într-un an în care mai mulţi alegători decât oricând în istorie vor merge la urne, jurnaliştii au un rol-cheie în a furniza cetăţenilor informaţii esenţiale pentru luarea deciziilor informate, cu atât mai mult cu cât furnizorii de dezinformare, naraţiuni false şi propagandă caută să manipuleze sistemul transparent şi democratic pentru câştigul personal. Obstacolele în calea libertăţii presei rămân, iar era digitală a adus noi provocări, atrage atenţia, pe de altă parte, Kathleen Kavalec, pledând pentru păstrarea eticii şi integrităţii jurnalistice şi dând asigurări că SUA rămân angajate în a promova şi apăra libertatea presei.

Redăm integral textul editorialului semnat de Kathleen Kavalec, ambasadoarea SUA la Bucureşti, cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei:

„Ziua Mondială a Libertăţii Presei este o şansă de a aprecia şi de a mulţumi jurnaliştilor, editorilor, instituţiilor media, celor care verifică informaţiile, scriitorilor, fotoreporterilor şi altora, pentru munca extrem de importantă pe care o desfăşoară în promovarea valorilor democratice şi dezvăluirea ştirilor false. Jurnalismul liber şi independent la nivel global protejează valorile democratice şi promovează societăţi informate. Astăzi, însă, munca presei libere este contestată, deoarece publicul se confruntă din ce în ce mai mult cu naraţiuni false şi dezinformare.

În 2024, mai mulţi alegători decât oricând în istorie vor merge la urne în alegerile naţionale din 64 de ţări, precum şi pentru Parlamentul European, cuprinzând aproape 50% din populaţia globală. Rezultatele acestor alegeri se vor dovedi semnificative în anii următori. Modul în care cetăţenii se informează despre problemele locale, naţionale şi globale şi modul în care dezinformarea şi actorii maligni încearcă să profite de spaţiul informaţional sunt mai importante ca niciodată. Jurnaliştii joacă un rol cheie în asigurarea responsabilităţii guvernelor şi a instituţiilor şi în a furniza cetăţenilor informaţii esenţiale pentru luarea deciziilor informate.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: