Bugetul Bucureştiului nu a fost tăiat, ci s-a luat din el pentru fondul de solidaritate, prin care se echilibrează bugetele zonelor, localităţilor, judeţelor mai sărace, a precizat sâmbătă preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.
„Nu am tăiat bugetul lui Nicuşor Dan. Am făcut un lucru care nu s-a făcut niciodată în România. Am luat şi de la Bucureşti în fondul de solidaritate. Până acum a dat toată ţara în fondul de solidaritate, Bucureştiul nu a dat. (…) Şi am mai făcut o chestie. În 2025, mergem pe datele din recensământ şi nu pe datele statistice care erau înşelătoare, fiindcă erau apartamente unde erau înregistrate 1.000, 2.000, 3.000 de persoane şi nu locuiau acolo, dar calculele se făceau pe date statistice, ceea ce nu este corect. Am luat şi de la Bucureşti, fiindcă, până la urmă, ţara are o capitală, nu capitala are o ţară. Şi sectoarele au acceptat foarte greu”, a spus liderul UDMR, la Prima TV, relatează Agerpres.
„Gigacaloria este cea mai ieftină, fiindcă aici ei nu puneau nimic în fondul de solidaritate şi făceau subvenţii (…). Metrorexul e susţinut de toată România şi de către tataie şi mamaie din Ţara Moţilor şi din secuime şi din Suceava. Poate că ei nici nu ştiu că susţin Metrorexul, dar sigur că nu vor călători cu metroul, ca să aibă sindicatele foarte mulţi bani şi ca să poţi să ţii biletul la un preţ scăzut. Deci nu e corect să subvenţioneze toată ţara Metrorexul şi Bucureştiul să nu contribuie la fondul de solidaritate. Asta s-a întâmplat şi, până la urmă, au înţeles şi ceilalţi”, a explicat liderul UDMR.
El a reafirmat că este necesară o lege a Capitalei, argumentând că „nu sunt foarte echilibrate sarcinile, atribuţiile între Consiliul General şi primăriile de sector”.
„Nu poţi să rezolvi în legea bugetului sau în legea finanţelor publice locale. Aici, toată Capitala trebuie să aibă o lege. De ani de zile spunem noi că trebuie o lege pentru Capitală, fiindcă nu sunt foarte echilibrate sarcinile, atribuţiile între Consiliul General şi primăriile de sector. Primăriile fac o grămadă de investiţii, de exemplu, dar taxele imobiliare, impozitele pe clădiri sunt stabilite de Capitală, de Consiliul General, nu de sectoare. Deci unde aţi mai văzut o unitate administrativ-teritorială cum e Sectorul 1? Salubrizarea, serviciile de salubritate sunt pe gratis. Aşa ceva nu există niciodată, nicăieri în lumea civilizată, doar în Bucureşti. Doar în Sectorul 1. Eu stau în chirie în Sectorul 1. Să nu plăteşti nimic pentru serviciile de salubritate – nu se poate. Deci e inacceptabil. Şi da, trebuie o lege pentru Capitală, legea Capitalei, în care trebuie gândite foarte echilibrat sarcinile între sectoare şi Consiliul General şi veniturile. (…) Ori facem ceva gândit şi respectând şi referendumul, ori dacă vreţi să cârpim în legea bugetului, nu se poate în trei săptămâni, în două săptămâni să găseşti o soluţie corectă. (…) Şi de aceea am spus că luăm şi de la Capitală şi punem în fondul de solidaritate. Primarii de sectoare au protestat, dar pe urmă au acceptat, au înţeles”, a transmis Kelemen Hunor.
Bani pentru medicamentele angajaților CCR
Kelemen Hunor a mai spus că dacă ştia de alocarea de 700.000 de lei pentru medicamentele angajaţilor Curţii Constituţionale, ar fi vorbit cu ministrul Finanţelor, Tánczos Barna, să nu lase aşa în bugetul pe anul 2025.
El a fost întrebat la Prima TV despre dezbaterile de la Parlament, când Comisiile reunite de buget-finanţe au respins o prevedere din bugetul pe anul 2025 al Curţii Constituţionale prin care se aloca suma de 700.000 lei pentru decontarea medicamentelor angajaţilor instituţiei şi foştilor judecători ieşiţi la pensie. La dezbateri, reprezentantul Curţii Constituţionale a fost întrebat de deputatul USR Claudiu Năsui despre un capitol din buget care se referă la asistenţa socială, unde era propusă suma de 700.000 lei, sumă care era zero anul trecut.
„Eu nici nu ştiam că există aşa ceva. Am văzut după dezbaterile de la Cameră, din comisie, şi foarte bine că s-a tăiat. Foarte bine. Eu nu ştiam că există, dacă ştiam că există l-aş fi rugat pe Tánczos să nu lase aşa în buget. Că erau într-un fel ascunse, cheltuieli sociale. Şi ce înseamnă cheltuieli sociale la Curtea Constituţională? Şi a fost o întrebare pertinentă din partea lui Claudiu Năsui”, a spus Kelemen Hunor.
Întrebat dacă nu i se pare o dovadă de tupeu, în condiţiile în care salariile la CCR sunt de mii de euro pe lună, Kelemen Hunor a răspuns: „Ba da, cum să nu! Şi de acolo şi din altă parte dacă există aşa ceva trebuie tăiat. Categoric”.
Despre salariul șefului Romsilva
El a adăugat că şi salariul şefului Romsilva i se pare unul enorm.
„Da, foarte mult. (…) Acum am aflat şi eu, nu ştiam acum trei – patru săptămâni că în Contractul Colectiv de Muncă ei au introdus ceva absolut ireal, cum au făcut şi alţii, de exemplu, şi la Televiziunea publică era, cândva, nu ştiu dacă mai există, în Contractul Colectiv de Muncă, că dacă se desface contractul de muncă sau iese la pensie, primeşte nu ştiu câte salarii brute, compensatorii. De ce? Fiindcă aşa ceva nu există. (…) Trebuie desfăcut Contractul Colectiv de Muncă, fiindcă nu e corect. Ei spun: ‘Avem o responsabilitate şi noi aducem bani’. Dar aduceţi bani din pădurea ţării, statului, nu e a voastră. Aveţi monopol, fiindcă aşa a vrut, la un moment dat, statul, v-a dat lege prin care v-a încredinţat să aveţi grijă de păduri, să aveţi grijă de resursele minerale. (…) Şi am spus că luăm bucată cu bucată şi încercăm să facem un pic de ordine şi nişte reglementări care sunt valabile pentru toată lumea”, a arătat liderul UDMR.
Citeşte mai mult aici.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News