Joi, președintele UDMR Kelemen Hunor a transmis că formațiunea din care face parte nu va vota Ordonanța de urgență privind migrația aleșilor locali.
“Noi, de ani, spunem că este o boală cronică în politica românească migraţia politică. La nivel parlamentar nu s-a putut rezolva din cauza Constituţiei, iar la nivelul primarilor şi consilierilor locali există o rezolvare din 2006, nu neapărat unitară. Principiile noastre rămân constante, nu schimbăm acest principiu de a spune că este un flagel, un lucru care trebuie stopat. Premierul cunoaşte punctul meu de vedere, am spus că nu e bine să deschidem această posibilitate, dar el şi-a asumat. Va urma o dezbatere în Parlament, pentru că ordonanţele ajung în Parlament, iar grupurile parlamentare ale UDMR nu vor vota această ordonanţă, pentru că nu putem susţine ceva care este împotriva principiilor noastre”, a declarat Kelemen Hunor.
Hotărârea luată de aceștia este surprinzătoare din două motive:
- Decizia luată aruncă în aer arcul guvernamental;
- Ordonanța de Urgență privind migrația aleșilor locali nu îi afectează, având în vedere faptul că ei au cel mai stabil activ de partid.
Privind lucrurile spre partea social-democrată, această mișcare pică „mănușă” pentru candidatul la prezidențiale Victor Ponta, deoarece, în timp ce premierul Ponta recuperează voturi în Parlament de la Partidul Liberal Reformator, candidatul Ponta beneficiază de o distanțare față de acuzele colaborării cu maghiarii.
Mai mult decât atât, candidatul Ponta va putea să critice proiectul de autonomie teritorială al UDMR. Dar elementul pe care toată lumea l-a trecut cu vederea și care poate fi cel mai important lucru în această ecuație este noul partid înființat al lui Bogdan Diaconu, cel care în urmă cu câteva zile și-a dat demisia din PSD și a anunțat formarea unui nou partid.
Deputatul Bogdan Diaconu, cel care este recunoscut ca un aprig adversar al uniunii maghiarilor, este unul dintre personajele apropiate de gruparea Șova-Bănicioiu. Având în vedere acest lucru, este foarte greu de crezut că Diaconu a luat decizia de unul singur.
Astfel, Ponta se distanțează de UDMR, abordează un naționalism moderat criticând proiectul de autonomie al maghiarilor și îl folosește pe Bogdan Diaconu ca vector agresiv pentru a recupera electoratul naționalist, abandonat de-a lungul timpului de Funar, Vadim Tudor și mai nou, de Dan Diaconescu.
Victor Ponta înțelege că fiecare vot contează în această luptă electorală, acesta fiind și motivul pentru care l-a făcut pe Bogdan Diaconu „satelit” care poate magnetiza voturile naționaliștilor, la momentul oportun, către candidatul Ponta.
Dacă ne gândim la ce s-a întâmplat de-a lungul timpului cu voturile ungurilor în turul doi al alegerilor prezidențiale, putem observa faptul că aceștia și-au îndreptat atenția și sprijinul către candidatul de dreapta, astfel încât, ne putem imagina că și de data aceasta lucrurile vor sta la fel.
În plus, conform unor informații apărute în spațiul public, ar există și o presiune venită chiar de la vârful PPE pentru ca UDMR, membru al acestei familii politice europene, să părăsească guvernul condus de Victor Ponta pentru a contribui și a participa indirect la consolidarea dreptei din România. Altfel spus, liderii maghiari ar trebui pe repede înainte să părăsească o guvernare socialistă pentru a spori șansele dreptei la prezidențialele din această toamnă.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News