Klaus Iohannis: România susţine extinderea şi diversificarea agendei relaţiei UE-Vietnam

Sursă foto: presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a arătat luni, în cadrul întâlnirii cu premierul Republicii Socialiste Vietnam, Pham Minh Chinh, că România susţine extinderea şi diversificarea agendei relaţiei UE-Vietnam, respectiv UE-ASEAN, în vederea consolidării cooperării politice pe teme de interes global.

Preşedintele român l-a primit, la Palatul Cotroceni, pe prim-ministrul Pham Minh Chinh, cu ocazia vizitei pe care acesta o efectuează în ţara noastră. Cea mai recentă întrevedere între cei doi demnitari a avut loc în septembrie 2023, la New York, în marja celei de-a 78-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite.

„Preşedintele României a susţinut valorificarea la adevăratul potenţial a relaţiilor economice româno-vietnameze, salutând organizarea, pe fondul vizitei în ţara noastră a demnitarului vietnamez, a unui forum economic. De asemenea, Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat interesul pentru dezvoltarea pe mai departe a cooperării bilaterale în domeniul educaţiei, ca parte esenţială pe care se fundamentează dialogul bilateral. În planul relaţiei cu Uniunea Europeană, Preşedintele României a arătat că ţara noastră susţine extinderea şi diversificarea agendei relaţiei UE-Vietnam, respectiv UE-ASEAN, în vederea consolidării cooperării politice pe teme de interes global”, informează Administraţia Prezidenţială.

Cei doi oficiali au subliniat importanţa relaţiei dintre România şi Vietnam, acest stat fiind „unul dintre partenerii tradiţionali şi importanţi” ai ţării noastre din Asia de Sud-Est. Preşedintele Iohannis a pledat pentru consolidarea dialogului la nivel înalt şi a cooperării sectoriale, apreciind că vizita premierului Pham Minh Chinh reprezintă „o nouă oportunitate de impulsionare” a dezvoltării relaţiilor bilaterale în toate domeniile de interes comun.

În cadrul discuţiilor, au fost abordate şi teme de pe agenda internaţională, printre care războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, situaţia din Marea Chinei de Sud, conflictul din Gaza, situaţia generată de atacurile Houthi asupra transportului maritim din Marea Roşie şi combaterea schimbărilor climatice.

Preşedintele Iohannis a prezentat măsurile de sprijin adoptate de România de la declanşarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei. În ceea ce priveşte situaţia din Orientul Mijlociu, el a reiterat susţinerea de către ţara noastră a soluţiei celor două state.

„Prim-ministrul Pham Minh Chinh a confirmat importanţa pe care autorităţile vietnameze o acordă relaţiilor dintre România şi Vietnam, în baza legăturilor puternice care au marcat cele peste şapte decenii de relaţii diplomatice. Oficialul vietnamez a evidenţiat potenţialul de dezvoltare şi diversificare a domeniilor de cooperare în plan bilateral, pe lângă consolidarea dialogului politic la nivel înalt, evocând oportunităţile de cooperare existente în domeniul economic şi în cel al educaţiei. Prim-ministrul vietnamez a adresat mulţumiri pentru sprijinul României pe durata deţinerii de către ţara noastră a Preşedinţiei la Consiliul Uniunii Europene, care a fost determinant pentru finalizarea negocierilor acordurilor UE-Vietnam privind comerţul liber şi protecţia investiţiilor”, precizează Administraţia Prezidenţială.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: