La ce pot spera România și Ucraina de la summitul NATO din Washington

Sursa foto: Onda Cero

Analistul Vladimir Socor critică NATO pentru refuzul de a accepta Ucraina în rândul aliaților și pentru politica ezitantă în fața Rusiei. El avertizează că toate aceste erori strategice costă, iar Rusia lui Putin este încurajată să-și urmeze politica agresivă.

Aliații se întâlnesc, începând de marți 9 iunie și până pe 11 iunie, la Washington, cu ocazia summitului NATO care marchează a 75-a aniversare a organizației. Este de așteptat să se ia o serie de decizii cu privire la felul în care va fi organizată defensiva pe flancul estic al NATO, unde se află și Româmia, dar și referitor la modalitățile în care ar putea fi susținută în continuare Ucraina.

Totuși, deși Kievul solicită admiterea în alianță, șansele sunt aproape de zero. E cea mai mare eroare, susține Vladimir Socor, analistul geopolitic devenit celebru de pe vremea când era una dintre cele mai scultate voci de la Radio Europa Liberă, unde a anunțat căderea comunismului și sfârșitul regimului Ceaușescu. Arc peste timp, azi, Socor este unul dintre cei mai cunoscuţi analişti politici ai fundaţiei Jamestown şi Eurasia Daily Monitor.

Specializat în spaţiul est-european, cu precădere pe problemele politice şi conflictele etnice din fostele republici sovietice şi aşa-numitele „conflicte îngheţate“ din zonă, Socor trăieşte de mai bine de 40 de ani în Washington şi la München. Într-o analiză pentru „Adevărul”, cunoscutul analist explică de ce nu a sosit încă momentul Ucrainei și de ce această țară nu va fi curând admisă în NATO.  Vladmir Socor este extrem de critic în ce privește politica americanilor și a aliaților față de Federația Rusă și spune, cu subiect și predicat, că NATO dă dovadă de mari slăbiciuni în fața politicii expansive a lui Putin.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: