Legăturile lui Geoană cu USR: de ce Lasconi nu poate avea încredere în Voiculescu

Mircea Geoană, Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Mircea Geoană are legături puternice la vârful USR, iar rolul lui Vlad Voiculescu poate fi decisiv pentru viitorul partidului. După demisia lui Cătălin Drulă, Vlad Voiculescu a încercat să preia controlul în Biroul Național, iar Mircea Geoană nu poate decât să aibă motive de bucurie.

Aspen, grupul tuturor

Mircea Geoană a fondat, în 2006, Institutul Aspen România și în prezent este președintele acestui institut, care de fapt este un grup de influență ce încearcă să aibă control asupra politicii. Numeroși foști miniștri și parlamentari au trecut pe la Aspen, iar Vlad Voiculescu a fost unul dintre ei.

În trecut, Vlad Voiculescu a fost bursier la Aspen România, lucru pe care nu l-a ascuns niciodată. Nicolae Voiculescu, zis „Don Nic”, este văr primar cu tatăl lui Vlad Voiculescu și membru fondator al Institutului Aspen România. În același timp, Nic Voiculescu este foarte bun prieten cu Mircea Geoană, iar cei doi au făcut vacanțele împreună.

Geoană și Nic Voiculescu, prietenie și afaceri

Mircea Geoană și Nic Voiculescu sunt buni prieteni, dar aceeași prietenie există și între soțiile lor. Mihaela Geoană a lucrat la compania Alma Interior Concept, care este deținută de Gabriela Andra Voiculescu, soția lui Nic Voiculescu. Cele două familii au fost văzute împreună la mai multe petreceri.

În urmă cu câţiva ani, presa a dezvăluit că Don Nic s-a aflat în spatele numirii ca ministru al Sănătăţii a lui Ion Bazac – ministrul Ferrari în primul mandat al lui Emil Boc (2008-2009, când PSD-ul lui Geoană era la guvernare cu PDL). Filiera era Don Nic-Mircea Geoană-Ion Bazac. De altfel, Ion Bazac este foarte bun prieten cu Mircea Geoană, iar familiile celor doi mergeau în vacanțe la Monaco și Saint-Tropez pe banii lui Cristian Rizea, condamnat penal.

CITEȘTE ȘI: Mircea Geoană, legături cu un mafiot italian: complexul rezidențial, avionul și petrecerile la Monaco

Pentru cine trage sforile Vlad Voiculescu

Vlad Voiculescu a negat mereu că ar fi foarte apropiat de Nicolae Voiculescu, dar studiile sale la Viena au fost finanțate de Aspen România, unde Don Nic este membru în conducerea institutului. De asemenea, Vlad a lucrat la Erste Bank între 2010 și 2015. Surprinzător sau nu, Nic Voiculescu a făcut consultanță pentru Erste Bank, prin intermediul firmei Link Resources. Oricât și-a negat Vlad Voiculescu trecutul, se pare că acesta a călcat pe drumul bătătorit de Don Nic. Mai trebuie precizat și faptul că tatăl lui Nic Voiculescu a fost șeful DIE la Viena (Departamentul Extern al fostei Securități). În 2016, Vlad preia mandatul de ministru al sănătății, după ce Don Nic a făcut lobby pentru big pharma în România. Practic, toată cariera lui Vlad Voiculescu urmează legăturile lui Nic Voiculescu.

În 2024, Vlad Voiculescu, urmărit penal, a încercat să preia conducerea USR, dar în Biroul Național (BN). Situația din USR este diferită de cea din alte partide, pentru că funcția de președinte devine irelevantă dacă președintele nu are o majoritate în BN, iar Dacian Cioloș a testat asta cel mai bine, motiv pentru care a și plecat din partid.

Vlad Voiculescu s-a aliat cu Dominic Fritz și au format o listă cu candidați pentru Biroul Național. Nu au reușit să facă majoritatea cu grupul lor, dar au împiedicat-o pe Lasconi să aibă majoritatea. Astfel, Vlad Voiculescu, devenit europarlamentar penal, stă la masa tuturor negocierilor din partid.

Elena Lasconi este candidata USR la alegerile prezidențiale, însă nu are șanse la turul doi cu un partid prăbușit după alegerile de pe 9 iunie. Dacă Mircea Geoană va ajunge în turul doi, atunci acesta poate conta pe toate voturile USR-ului controlat de Vlad Voiculescu. Totodată, USR-ul se va agăța imediat de Geoană (dacă va intra în turul doi) pentru a crește la alegerile parlamentare.

Legăturile dintre Geoană-Nic Voiculescu-Vlad Voiculescu sunt deja evidente, iar USR are toate șansele să devină partidul lui Mircea Geoană, cu condiția ca fostul lider PSD să treacă de primul tur. În acest caz, Elena Lasconi se poate trezi sabotată chiar din interiorul partidului, pentru că aceasta nu poate crește astfel încât să-i strice calculele lui Mircea Geoană, prietenul familiei Voiculescu. Nu este exclus nici scenariul în care USR-ul să o trădeze pe Lasconi chiar înainte de primul tur, pentru ca o parte din voturile electoratului USR să meargă spre Geoană și să-l ajute pe fostul lider PSD să intre în turul doi.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: