Legea junglei. În România, substanțele de uz veterinar se vând la liber

foto: Facebook
foto: Facebook

În România nu există o lege care să reglementeze vânzarea substanțelor toxice de uz veterinar decât în două situații: atunci când vorbim despre produse psihotrope și stupefiante. În rest, totul se vinde la liber și oricui. Este motivul pentru care avem de-a face cu cazuri de intoxicație și chiar deces. Ultimul eveniment de acest gen a avut loc zilele trecute într-o comună din Iași. Victime: două fetițe.

Două fetiţe de trei, respectiv patru ani din localitatea Goești, judeţul Iaşi, au ajuns în stare gravă la spital după ce au fost spălate pe cap cu o substanță pentru deparazitat animale. Și, din păcate, nu este singurul caz de acest fel. Anul trecut o fetiță de cinci ani din Țăndărei a murit din cauza aceluiași tratament.

Nu putem vorbi despre un fenomen, căci avem de-a face cu cazuri izolate, însă e clar că această metodă este des folosită de unii părinți. Se pune, așadar, întrebarea: cum se produce intoxicatia și de ce avem acces liber la astfel de substanțe care, în mod normal, ar trebui cumpărate doar cu rețetă?

Problema trebuie privită din mai multe puncte de vedere, a explicat pentru „Adevărul” Florin Mlagiu, doctor în știinte medical veterinare.

În primul rând, aceste substanțe de uz veterinar, care se folosesc împotriva căpușelor, a păduchilor și scabiei, trebuie utilizate doar pentru deparazitarea animalelor. Sunt total interzise pentru uz uman.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: