Legea pensiilor. Ministrul Muncii spune de unde vin banii pentru majorările din 2024

Simona Bucura Oprescu

Invitată miercuri în emisiunea Puterea Știrilor, Simona Bucura-Oprescu, ministru al Muncii în Guvernul condus de Marcel Ciolacu, a anunțat de unde vin banii pentru majorările de pensii din 2024. Amintim că pensiile vor fi indexate de la 1 ianuarie 2024 cu 13,8%, iar în septembrie pensiile vor fi recalculate după noua lege a pensiilor care a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis zilele trecute.

„Românii care au ieșit la pensie trebuie să fie respectați”

„Sursa de finanțare a fost indicată în fundamentarea proiectului de lege: bugetul asigurărilor sociale de stat, respectiv bugetul de stat, iar impactul suplimentar a fost prevăzut în proiectul de lege și anume 0,6% din PIB, respectiv 10 miliarde lei noi. Deci vom avea bani pentru aceste. Legea pensiilor din sistemul public este o lege sustenabilă. În al 2-lea rând, această lege a fost făcută împreună cu experții de la Banca Mondială, negociată atât bucată cu bucată, cât și în totalitatea ei cu Comisia Europeană. Apoi, eu, împreună cu ministrul Finanțelor, dl. Boloș, respectiv cu ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, dl. Cîțu, am fost împreună la Comisia Europeană. Această lege a trecut toate etapele, inclusiv cele de avizare în coaliție, dar și de avizare interguvernamentală, iar sursele bugetare și așezarea surselor bugetare reprezintă opțiunea fiecărui guvern. Deci, fiecare guvern decide care sunt prioritățile. Guvernul pe care îl reprezint și din care fac parte este un guvern responsabil care consideră, pe de o parte, că românii care au ieșit la pensie trebuie să fie respectați și să aibă o viață decentă, pe de altă parte, că românii care muncesc trebuie să știe ce-i așteaptă la pensie și în același timp să aibă parte de pensii corecte.

Și atunci, știți, am avut guverne care pe de o parte și-au asumat reforma, pe care acum o critică. Fiindcă dânșii au semnat angajamentele din PNRR, inclusiv cea cu privire la reforma pensiilor publice. Pe de altă parte, care nu au găsit bani pentru creșterea pensiilor, în schimb au găsit bani pentru vaccinuri pe care le-am aruncat la gunoi. Și atunci, între a găsi bani pentru ceea ce nu este necesar românilor și a găsi bani pentru ceea ce este necesar românilor, noi alegem să găsim bani pentru ceea ce este necesar românilor. Acești bani, pensionarii nu-i vor lua și îi vor ține acasă. Acești bani, la rândul dânșilor, îi vor folosi tot în economia românească. Deci, acești bani, la rândul lor, vor avea un efect de multiplicare, un efect pozitiv”, a declarat ministrul Muncii, la Puterea Știrilor.

„Este o reformă care strânge robinetul”

„Pe lângă acest impact suplimentar de 0,6% din PIB și pe lângă acest impact suplimentar de 10 miliarde pentru anul 2024, este foarte important ca dvs. să știți că Guvernul Ciolacu vine cu o reformă la pachet, care reformă nu este pe spatele românilor, nici a mediului privat. Este o reformă care strânge robinetul, în primul rând, în ceea ce privește partea de cheltuieli publice, partea de cheltuieli făcute de instituțiile statului. Apoi, este foarte important să știți că venim și cu reforme care vor duce la o mai bună colectare a în ceea ce privește cartea de colectare, după cum ați văzut și capacitatea ANAF-ului va fi întărită, și nu în ultimul rând la scăderea evaziunii fiscale.

Să știți că și noi, prin colegii noștri de la Inspecția Muncii, la rândul nostru, în ceea ce privește munca nedeclarată, facem eforturi astfel încât aceasta să scadă și să avem o creștere a contribuțiilor la bugetul asigurărilor sociale de stat astfel încât românii să-și plătească corect contribuțiile de asigurări sociale și în felul acesta inclusiv influențele în buget să fie mai mari. Nu ne punem problema de creștere de taxe și impozite”, a mai declarat Simona Bucura-Oprescu, la Puterea Știrilor.

Noua lege a pensiilor a fost publicată deja în Monitorul Oficial, urmând să se aplice din 2024, în două etape, prima de la 1 ianuarie și cea de-a doua din luna septembrie.

Legea 360/2023 stabilește, printre altele, și schimbarea modului în care sunt calculate veniturile pensionarilor, vizând „asigurarea unui sistem de pensii sustenabil din punct de vedere financiar prin includerea în noua legislație a unei formule de calcul bazată pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar, potrivit principiului contributivității, a unui mecanism de indexare a pensiilor clar și corelat cu realitățile economice”.

La modul concret, din toamna anului viitor, actualul punct de pensie va fi înlocuit cu valoarea punctului de referință.

Astfel, cuantumul pensiei se va determina prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință.

Cum se calculează pensia

Cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință (VPR).

VPR reprezintă raportul dintre valoarea punctului de pensie la data intrării în vigoare a proiectului de lege și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzut de legislația anterioară, respectiv 25.

La data intrării în vigoare valoarea punctului de referință este 81 lei, care va fi indexat anual, în luna ianuarie, cu rata inflației plus 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat.

În ianuarie 2024, valoarea punctului de pensie se majorează cu 13,8% și este de 2.032 lei.

Autor

  • Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: