Legea porcului a rămas în coadă de pește: Românii nu vor putea comercializa porcii din bătătură

Foto FEFAC

Legislația a fost modificată, în privința creșterii porcilor, sub pretextul pericolului reprezentat de pesta porcină. Anul trecut a fost votată noua lege care impune o serie de restricții drastice, iar la începutul lunii noiembrie au fost publicate și normele de aplicare, unde Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a reușit să introducă amendamentele eliminate inițial din textul legii, după multe luni de scandal.

Astfel, românii care și-au crescut porci în propriile gospodării s-au trezit cu interdicții referitoare la sacrificarea animalelor, la transportarea lor și la posibilitatea de a comercializa carnea. După ce s-a declanșat un nou scandal, ANSVSA a promis eliminarea acelor restricții, numai că modificarea nu s-a făcut corect. Interdicțiile au rămas, de fapt, iar situația de la finalul anului 2023 s-ar putea repeta oricând.

ANSVSA s-a răzgândit în privința normelor de aplicare pentru Legea porcului, după ce s-a arătat cum normele de aplicare au introdus exact articolele eliminate inițial, pentru a le interzice românilor să mai taie porci și să vândă carne sau chiar produse din carne de porc. Autoritatea a publicat o informare, pe 8 noiembrie 2023, în care și-a anunțat bunele intenții, urmând să refacă normele de aplicare.

Astfel s-a rezolvat situația de Crăciun, anul trecut, apoi nimeni nu a mai comentat felul în care s-a modificat cadrul normativ. ANSVSA ar fi trebuit să le permită și exploatațiilor noncomerciale, adică celor neînregistrate sanitar veterinar, să vândă porci pe piața liberă, cu condiția să obțină un certificat de sănătate a animalelor, din partea medicului veterinar împuternicit de DSVSA. Autoritatea a modificat Ordinul nr. 130/2023, care aproba Normele specifice de aplicare a Legii nr. 122/2023, prin introducerea unei prevederi:

„Articolul 5 se modifică și va avea următorul cuprins: „Art. 5. – (1) Pe teritoriul României, mişcarea porcinelor se realizează conform prevederilor anexei nr. 3 la Legea nr. 122/2023, iar pentru cele provenite din gospodăriile populației cu respectarea prevederilor art. 7. (2) În vederea respectării prevederilor anexei nr. 1 la Legea nr. 122/2023, în cazul gospodăriilor, condițiile prevăzute la pct. 10-12 din această anexă, pot fi asigurate inclusiv prin intermediul contractelor încheiate la nivel de unitate administrativ teritorială”.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: