Legumele care se vor scumpi cel mai mult din toamnă. Şi pâinea ar putea avea preţ majorat

Sursa foto: Pixabay

Fermierii îşi numără pagubele, iar noi fluierăm a pagubă când mergem la piaţă. Din cauza secetei, preţurile legumelor nu scad, iar cei care au început să prepare conservele pentru iarnă cumpără mai puţin sau chiar renunţă la anumite bunătăţi. Strategiile de la Ministerul Agriculturii pentru a salva culturile nu dau roade: sunt milioane de hectare afectate, iar sistemul de irigaţii e încremenit în proiect.

Holdele s-au chircit pe câmp, după ce seceta a pârjolit tot. În locul lanurilor luminoase de floarea soarelui, totul e ars. „Pământul este foarte uscat, natura parcă plânge, copacii şi… Natura este însetată”, spune o femeie.

Seceta aduce mari scumpiri la raft

Agricultorii sunt disperaţi.

„Pentru culturile semănate în toamna anului 2023 am obţinut producţii foarte, foarte bune. Însă culturile semănate în primăvară – porumb, floarea soarelui – este un dezastru, pentru că nu a mai plouat de foarte mult timp şi, acolo unde nu există sistem de irigaţii, producţiile au fost aproape de zero. Cred că balanţa… S-ar putea să ieşim la sfârşitul anului cu ea pe minus”, a declarat Costel Iancu, preşedinte al Asociaţiei Producătorilor Agricoli din judeţul Dolj.

„Având în vedere indicele de temperatură şi umiditate din această perioadă, e clar că culturile de la acest moment sunt mult, mult afectate de către acest fenomen de secetă”, spune Romulus Sorin Agapie, director executiv DAJ Dolj.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: