Liberalii, val de critici și ridiculizări la adresa programului propus de Marcel Ciolacu

PNL
PNL /

Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a anunţat, duminică, la evenimentul de lansare oficială a candidaturii sale la Preşedinţia României, că are un plan pentru dezvoltarea României şi propune un set de priorităţi naţionale cu cinci obiective. Acestea sunt: creşterea veniturilor şi a puterii de cumpărare, reindustrializarea ţării, finalizarea autostrăzilor, şanse egale la educaţie şi sănătate, respect pentru românii din Diaspora. De asemenea, Ciolacu a adăugat că îşi mai propune protejarea tinerilor de consumul de droguri şi stoparea declinului demografic.

Liberalii nu au pierdut ocazia și au reacționat în valuri, criticând sau ridiculizând programul lui Ciolacu.

Liberalii reacționează în cascadă

Imediat după anunțul lui Ciolacu liberalii au început atacurile la adresa programului său. Nicoleta Pauliuc a spus că programul liderului PSD poate fi poate fi uşor înscris în categoria „poveşti nemuritoare”. Totodată, aceasta a spus că Ciolacu „pare că vrea să rămână prim-ministru după 2025, dar cu măsurile pe care le-a luat PNL. Cam aceasta ar fi concluzia discursului și programului prezidențial pe care le-am  văzut și auzit azi”. Totodată, aceasta spune că Ciolacu „nu știe clar care sunt atribuţiile Preşedintelui ţării şi le confundă cu cele pe care le are acum ca premier. Promite salarii de 2.600 de euro pe lună şi pensii de 810 euro, dar nu arată în niciun fel cum ar putea şeful statului să împingă lucrurile în această direcţie”.

Raluca Turcan a spus că Ciolacu se laudă cu reformele PNL: „Observ cu întristare cum reușesc unii sau alții să se laude că au realizat reforma pensiilor, impozitarea mai favorabilă a acestora, reforma din educație, cum au creat ei învățământul dual (deși sunt la originea distrugerii învățământului profesional) și multe alte reforme pentru care doar Partidul Național Liberal s-a luptat în ultimii ani, în timp ce cu toții s-au opus”.

Mihai Coteț l-a acuzat pe Marcel Ciolacu că a adus România pe primul loc la împrumuturi în valută, în primele nouă luni din 2024.

„Reindustrializarea României, în viziunea lui Ciolacu, e o frumoasă minciună aruncată în vânt. Ciolacu vrea investiții de 155 de miliarde de euro în următorii 5 ani și vrea să ducă economia românească în primele 10 din Europa”, spune acesta.

Alexandru Muraru a acuzat PSD că a sabotat constat cultura și că aceasta a devenit o prioritate doar după ce Raluca Turcan a preluat portofoliul.

„PSD a sabotat constat cultura, mai ales pentru Iași: construirea unui sediu pentru Opera din Iași a fost sabotată de Ministrul Culturii cât a fost ministru de la PSD. S-au făcut pași concreți doar după ce colega mea, Raluca Turcan, a preluat Ministerul Culturii”, spune acesta.

Acesta mai spune că PNL a făcut deja tot ce Ciolacu propune acum.

Rareș  Bogdan s-a dezlănțuit și el după ce a citit programul pentru țară, intitulat „Calea sigură pentru România”, lansat duminică de Marcel Ciolacu. Europarlamentarul spune că a realizat că liderul PSD pregătește programul „Ultima plasă”.

„După ce i-am citit proiectul electoral, am realizat că Marcel Ciolacu pregătește programul „Ultima plasă”. Acest om continuă să ignore realitatea de zi cu zi a sute de mii de antreprenori români și contribuția crucială a economiei private la bunăstarea țării. În discursul său de astăzi, probabil învățat la meditații, a reușit performanța de a face doar două referiri vagi la antreprenoriat, dar mesajul său rămâne clar: un stat tot mai mare și mai împovărător. Așa zisul program al lui Marcel Ciolacu nu are alură de program prezidențial, fiind construit pentru un premier dornic de putere, deoarece propune extinderea controlului statului, în loc să fie sprijinit sectorul privat, care generează peste 80% din PIB și asigură milioane de locuri de muncă”, a spus Rareș Bogdan.

Vicepreședintele PNL Florin Roman spune că programul prezidențial lansat de Marcel Ciolacu este „o updatare a programului de guvernare, lansat de Liviu Dragnea”, fiind „la fel de populist și fantezist”.

„În domeniul fiscal bugetar, dl Ciolacu promite scăderea unor biruri pe muncă, la fel ca și Dragnea, dar nu a făcut acest lucru în mandatul său de premier, cum scrie în fișa postului. Nu e explicat nici cum acoperă gaura de la bugetul asigurărilor sociale, care oricum este într-o gaură și mai mare.

Nu am văzut nimic despre modul în care România, condusă de dl Ciolacu a ajuns cu cea mai mare inflație. Nu am văzut nimic despre cum, dl Ciolacu a “înghețat” o tranșă de 1,1 miliarde pentru numirile politice făcute prin AMEPIP. Nu am văzut nimic despre dorința domniei sale de a distruge clasa de mijloc prin scăderea plafoanelor la microîntreprinderi. Nu am văzut nimic în legătură cu faptul ca își dorește o guvernare PSD-AUR, ca bonus pentru scoaterea doamnei Sosoaca, din cursa prezidențială”, spune Roman.

Fostul ministru al Energiei, Virgil Popescu, a subliniat că proiectele energetice pe care le susține candidatul PSD sunt, de fapt, cele inițiate de Partidul Național Liberal.

„Pesediștii sunt cei care au blocat în 2018 demararea proiectului de extragere a gazului din Marea Neagră, mai ales din perimetrul Neptun Deep. Au blocat cu îndârjire modificarea legii offshore, care ne-a provocat o mare întârziere. Așa că mi se pare acum cinic să te lauzi cu gazul ce va exploatat din Marea Neagră!

Să mergem mai departe. A fost nevoie să vină guvernul PNL ca să scăpăm de chinezi și să continuăm dezvoltarea programului nuclear civil de la Nuclearelectrica cu partenerii americani si cei din NATO! Documentele, cu semnăturile miniștrilor PSD, care negociau cu chinezii sunt încă în arhivele ministerului Energiei!”, a spus Popescu.

Robert Sighiartău acuză PSD de difuzarea unor articole mincinoase.

„Încă din 2022, am depus în Parlament cel mai amplu proiect de creștere demografică(viataPentruRomania). PSD l-a blocat. La PSD ca la Radio Erevan, nu i s-a dat, ci s-a luat. #ciolacughinion”, spune Sighiartău.

Cristian Niculescu Țâgârlaș spune că proiectul de țară propus de Marcel Ciolacu este un nou colaj de idei plagiate și promisiuni populiste marca PSD, menit să înșele alegătorii și să păstreze România sub influența unor grupuri de interese create în jurul partidului.

„Proiectul de țară al domnului Ion-Marcel Ciolacu este, fără dubiu, un nou colaj de idei plagiate și promisiuni populiste marca PSD, menit să înșele alegătorii și să păstreze România sub influența unor grupuri de interese create în jurul partidului.

Domnul candidat și-a lansat colecția de “soluții miraculoase” pentru toate problemele țării, împachetate într-un ambalaj strălucitor de promisiuni reciclate și proiecte “împrumutate”.
Programul lui Marcel Ciolacu își însușește fără nicio jenă realizări și eforturi de ani de zile ale PNL și ale miniștrilor liberali, dar, mai grav, nu menționează niciodată cuvântul „justiție”, fapt care dovedește că PSD are un singur plan real pentru justiția din România: subordonarea ei.
Să nu uităm că PSD a fost cel mai anti-reformist partid de după 1989, iar asta fie i-a împins pe mulți români să emigreze, fie a favorizat perpetuarea unor practici corupte și stagnarea dezvoltării economice.

De fiecare dată, în loc de schimbări reale și modernizare, am avut parte din partea PSD de promisiuni fără substanță și măsuri care au ținut țara pe loc, sacrificând viitorul pentru câștiguri politice de moment. Cred că alegerile care urmează trebuie să întrerupă acest tip de comportament pervers în politica românească”, a spus acesta.

Sorin Năcuță spune și el că Marcel Ciolacu își însușește realizări și eforturi de ani de zile ale PNL și ale miniștrilor liberali.

„Marcel Ciolacu își însușește fără nicio jenă realizări și eforturi de ani de zile ale PNL și ale miniștrilor liberali:

● Sistemul garanție – returnare pentru ambalaje din plastic (SGR), un proiect exclusiv liberal, implementat de ministrul Mircea Fechet și care a dus la o creștere spectaculoasă a gradului de colectare selectivă.
● Plafonarea prețurilor la energie și programele pentru stimularea producției de energie regenerabilă, care sunt inițiativele Guvernului condus de Nicolae Ionel Ciucă și gestionate de ministrii liberali, Virgil Popescu și Sebastian Burduja.
● Programul IMM INVEST, cu subcomponentele IMM ROM NIA PLUS, AGRO PLUS, IMM PROD PLUS, CONSTRUCT PLUS, INNOVATION PLUS și RURAL PLUS, lansate de Guvernul Nicolae Ciucă, în anul 2022.
● Marcel Ciolacu propune în mod ipocrit și cinic finalizarea Planului Național de Combatere și Control al Cancerului, un proiect al parlamentarilor PNL, după ce ministrul PSD al Sănătății, Alexandru Rafila, a blocat aproape un an de zile acest Plan.
● Marcel Ciolacu își asumă cu nerușinare realizările PNL în domeniul combaterii consumului și traficului de droguri. Mai mult, propune o întrebare la referendumul din București de-a dreptul redundantă, ca și cum bucureștenii nu ar vrea și ei combaterea traficului și consumului de droguri.
PNL a fost singurul partid care, la modul real, a susținut combaterea consumului și traficului de droguri. PNL a susținut 3 legi importante pentru a proteja tinerii de droguri (toate fiind deja adoptate):
1. Legea ”2 Mai”, prin care traficanții de droguri de mare risc nu mai pot primi pedepse cu suspendare;
2. Înființarea Registrului traficanților de droguri, ca statul să aibă intrumentele necesare pentru monitorizarea acestora;
3. Legea pentru înființarea a 8 centre regionale pentru tratarea consumatorilor de droguri
În schimb, Marcel Ciolacu vrea și el ,,să-și bage capul în această poză”!

● Intrarea parțială în Schengen, după ridicarea MCV (Mecanismul de cooperare și verificare), ca urmare a reformelor în sistemul de justiție, implementate pe timpul Guvernului Nicolae Ciucă, de ministrul liberal, Cătălin Predoiu.

De altfel, nicăieri în programul lui Ciolacu nu există cuvântul „justiție”! Marcel Ciolacu a preluat planul Dragnea pentru justiția din România: subordonarea ei”, spune acesta.

Maria Gabriela Horga spune că PSD a lansat un program populist prin care promite scăderi de taxe, însă întrebarea principală rămâne: de ce nu a implementat aceste măsuri ca premier?

„Marcel Ciolacu a lansat recent un program populist prin care promite scăderi de taxe, însă întrebarea principală rămâne: de ce nu a implementat aceste măsuri ca premier?
Și ca să fie foarte clar, impozitul progresiv pe care îl vrea PSD înseamnă o CREȘTERE DE TAXE PE SALARIUL (VENITUL) OAMENILOR CARE MUNCESC.
Ce vină are un profesor, un economist, un electrician, un inginer că muncește ca să îi plătească lui Ciolacu impozit progresiv?
Impozitele crescute pentru veniturile mai mari rezultate din muncă ar afecta negativ persoanele care muncesc din greu. Pentru unii dintre ei, PSD chiar LE POATE DUBLA IMPOZITUL PE VENIT.
Prin impozitul progresiv, PSD vrea să le bage celor care muncesc mai mult mâna în buzunar și să îi taxeze suplimentar pentru munca prestată. Este ipocrit să te plângi că taxarea muncii este prea mare și să cauți căi ocolite prin care să o crești și mai mult, așa cum face PSD.
PNL susține cota unică și se opune, așa cum a făcut de fiecare dată, tentativelor PSD de reintroducere a cotei progresive. Introducerea cotei unice a adus beneficii concrete cetățenilor și economiei. A adus prosperitate, a generat locuri de muncă, a încurajat formarea unei clase de mijloc în România şi reprezintă unul dintre principalele avantaje competitive ale României.
PSD le bagă mâna în buzunar atât salariaților cât și pensionarilor care au muncit o viață. PSD a încercat de două ori să desființeze Pilonul II de pensii, viitoarele pensii private ale oamenilor, drepturile lor, atât prin naționalizarea propusă de Dragnea, cât și la asumarea răspunderii pe legea 296/2023 de către Marcel Ciolacu. PSD a depus atunci un amendament care a fost retras în urma opoziției PNL. PNL a apărat mereu cota unică și Pilonul II de pensii.
PNL susține păstrarea actualui prag pentru microîntreprinderi. Faptul că premierul Marcel Ciolacu anunță din nou despre scăderea plafonului ridică îngrijorări majore privind viitorul economic al României și despre viitorul micilor antreprenori români.
Marcel Ciolacu pare să ignore complet importanța susținerii antreprenorilor, care sunt motorul dezvoltării economiei. În programul său, iar accentul pare să fie pus mai degrabă pe întărirea controlului asupra economiei decât pe încurajarea inițiativei private”, arată aceasta.

În fine, Octavian Oprea spune că pentru PSD și Marcel Ciolacu, viitorul nu e o prioritate: zero digitalizare în proiectele propuse, românii vor rămâne la cozi cu hartiile în brațe.

„Pentru PSD și Marcel Ciolacu, viitorul nu e o prioritate: zero digitalizare în proiectele propuse, românii vor rămâne la cozi cu hartiile în brațe.
Am spus în repetate rânduri că viitorul României va fi digital, sau va fi pierdut. În “programul” PSD, cuvântul digitalizare apare de 2 ori. La capitolul diverse. De umplutură.
Transformarea digitală a României este esențială, fără aducerea tehnologiei în administrație românii nu vor fi conectați la Europa. Fără digitalizare, vom rămâne curieri obligați să purtăm la subraț copii ale documentelor pe care statul nu este în stare să ni le pună la dispoziție, pentru a accesa serviciile pentru care plătim. Fără digitalizare, ne vom lua în continuare o zi liberă pentru a plimba hârtii de la o instituție la alta.
Însă social-democrații nu consideră asta o prioritate, tehnologia nu le aduce voturi, așa că interesele românilor de a nu fi cetățeni de mâna a doua în Uniune sunt sacrificate.
PNL nu a uitat ca digitalizarea e al doilea pilon după politicile de mediu în PNRR și a doua prioritate la nivel european. Nici românii nu au uitat. Își vor aminti când vor pune ștampila “votat” pe cei care au, într-adevăr, respect pentru ei”, spune acesta.

Autor

  • Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: