Lipsa acestei vitamine, cea mai periculoasă. Îmbătrânești mai repede și te îngrași

pastilă medicament
Sursa foto: Unsplash

Lipsa unei vitamine importante te îmbătrânește prematur și îți scade imunitatea. Efectele deficitului de vitamine pot rămâne nedetectate pentru o perioadă semnificativă, fără a manifesta simptome evidente timp de luni sau ani. Uneori, deficiența poate fi asimptomatică. Totuși, lipsa unei vitamine esențiale pentru organism poate fi extrem de periculoasă, iar persoanele cu astfel de deficiențe pot întâmpina probleme cu sistemul imunitar și pot prezenta semne de îmbătrânire prematură.

Chiar și în aceste condiții, este important să cunoaștem semnele și simptomele care ar putea indica o deficiență de vitamine.

Unul dintre rolurile esențiale ale vitaminei D este susținerea sistemului imunitar, care este vital în protejarea împotriva infecțiilor virale și bacteriene. Prezintă un risc crescut de deficiență de vitamina D cei care se îmbolnăvesc frecvent, în special de răceli sau gripe.

Vitamina D are o interacțiune directă cu celulele responsabile pentru combaterea infecțiilor. Studii ample observaționale au evidențiat legătura dintre deficiența acestei vitamine și infecțiile tractului respirator, precum răceala, bronșita și pneumonia. De asemenea, cercetările au demonstrat că administrarea zilnică de până la 4.000 de unități internaționale de vitamina D poate reduce riscul de infecții ale tractului respirator.

În mod recent, s-a constatat că deficiența de vitamina D este asociată cu un risc crescut de COVID-19 și de evoluția gravă a acestei afecțiuni. Cu toate acestea, este important să reținem că suplimentarea cu vitamina D – în orice doză – nu poate preveni COVID-19.

Ce poate cauza deficiența de vitamina D? Deficiența de vitamina D este adesea definită prin niveluri sanguine sub 20 ng/mL, iar intervalul de 21-29 ng/mL este considerat insuficient.

Deși nu există o singură cauză pentru deficiență, riscul general poate fi mai mare din cauza unor afecțiuni de bază sau a unor factori de stil de viață. Unii dintre cei mai frecvenți factori de risc pentru deficiența de vitamina D includ:

  • Pielea închisă la culoare
  • Vârsta înaintată
  • Supraponderalitatea sau obezitatea
  • Consumul redus de pește sau produse lactate
  • Lucrul în ture de noapte

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL