Lista finală a alimentelor de bază care se ieftinesc

INQUAM PHOTOS/CORNEL PUTAN
Sursa foto: Inquam Photos /Cornel Putan

Guvernul condus de Marcel Ciolacu a adoptat vineri Ordonanța de Urgență prin care vrea să limiteze adaosul comercial pentru trei luni, astfel încât prețul unor alimente să scadă la raft. Adaosul comercial nu va depăși 20%, iar măsura ar urma să se aplice pe lanț, de la procesatori, distribuție, la supermarketuri, astfel încât prețurile să scadă la 14 produse agricole și alimentare.  Astfel, litrul de lapte ar ajunge să coste 4,55 lei, de la 6,45 lei, iar un litru de ulei de floarea soarelui, care acum se vinde cu 10 lei și 60 de bani, după reducerea de preț va costa 7 lei și 40 de bani.

În ceea ce privește ouăle, 10 bucăți din categoria M, care acum costă 11 lei, ar urma să coste 8 lei.

Carnea de porc ar trebui să ajungă la 20 de lei, de la 27, atât cât este în prezent, iar pentru un kilogram de pulpe de pui ar trebui să plătim 14 lei, în loc de 20.

Lista de produse care ar trebui să se ieftinească pentru 3 luni

1. Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300g-500 grame, fără specialități
2. Lapte de vacă proaspăt 1L, grăsime 1,5%
3. Brânză telemea din lapte de vacă vrac
4. Iaurt simplu din lapte de vacă, 3.5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame
5. Făină albă de grâu ”000” 1 Kg
6. Mălai 1 kg
7. Ouă de găină calibrul M 10 buc.
8. Ulei de floarea-soarelui 1L
9. Carne proaspătă pui
10. Carne proaspătă porc
11. Legume proaspete vrac
12. Fructe proaspete vrac
13. Cartofi proaspeți albi vrac
14. Zahăr alb tos 1 Kg

Anunțul premierului Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, în deschiderea şedinţei Executivului, că de astăzi, încep să livreze din obiectivele majore ale acestei guvernări, prin aprobarea ordonanţei de urgenţă ce introduce mecanismul prin care stopăm creşterea preţurilor la alimentele de bază. El a arătat că prin măsura de ieftinire a celor 14 alimente de bază Guvernul ajută la creşterea puterii de cumpărare pentru toţi românii. Premierul a mai anunţat că Executivul aprobă astăzi şi o schemă de sprijin în valoare de 600 de milioane de euro pentru firmele româneşti producătoare de alimente, care fac investiţii în unităţile de procesare

„De astăzi, începem să livrăm din obiectivele majore ale acestei guvernări, aprobăm ordonanţa de urgenţă ce introduce mecanismul prin care stopăm creşterea preţurilor la alimentele de bază. Este prima ţintă importantă enunţată şi asumată de acest Guvern şi mă bucur că am reuşit în doar două săptămâni să avem ordonanţa pe masa Guvernului”, a spus premierul.

Marcel Ciolacu a arătat că este prima măsură de ieftinire a celor 14 alimente de bază. În acest fel, ajutăm la creşterea puterii de cumpărare pentru toţi românii”, a mai spus el, precizând că le mulţumeşte marilor retail-ieri, care au fost ”partener onest şi corect”.

„Am avut de la început sentimentul că această luptă împotriva creşteerii preţurilor a devenit un obiectiv comun”, a arătat premierul. Şeful Executivului a mai anunţat că este doar un prim pas.

„Nu putem spera să avem alimente mai bune, la preţuri decente, doar limitând temporar adaosurile comerciale. Trebuie să susţinem creşterea producţiei şi a procesării. De aceea împreună cu colegii mei aprobăm astăzi şi o schemă de sprijin în valoare de 600 de milioane de euro pentru firmele româneşti producătoare de alimente, care fac investiţii în unităţile de procesare”, a spus Ciolacu.

Avertismentul analiștilor economici

Proiectul privind ieftinirea unor produse alimentare de bază, cum sunt pâinea, făina, uleiul și zahărul, nu va produce efecte pozitive reale fără un studiu de impact care să arate cum pot fi un sprijin real pentru consumatori, spune analistul financiar Adrian Negrescu. În opinia consultantului economic, fără un set de prevederi clare, mare parte dintre retaileri vor încerca să își salveze pierderile din zona produselor alimentare plafonate, crescând prețurile la celelalte produse. Analistul susține că va fi foarte interesant de văzut cum va reuși statul să controleze cele aproape 53.000 de companii care au coduri CAEN asociate cu vânzarea de produse alimentare.

Adrian Negrescu/ PS News

Și analistul Mircea Coșea este reticent cu privire la rezultatul OUG dată de Guvern. Invitat la Puterea Știrilor economistul a susținut că prin această măsură se vor scumpi prețurile la celelalte alimente care nu sunt în lista Guvernului.

„Sigur, pentru că în economia de piață funcționează principiul vaselor comunicante: profitul se varsă dintr-un vas într-altul, în așa fel încât să nu se piardă. Deci, în momentul în care micșorezi prețul la lapte, spre exemplu, producătorul sau distribuitorul de lapte va mări prețul la alt produs din lapte.

Așa se va întâmpla cu toate celelalte, iar la legume și fructe este aproape imposibil să faci o reglementare pentru că există zeci de sortimente. Scazi prețul la care tomate? La care vinete? Nu este o măsură populistă. Ar fi fost prea elaborată să fie populistă. Este o măsură aruncată pe piață ca să placă, pentru că, într-o țară în care oamenii trăiesc atât de greu, orice promisiune că va fi mai bine prinde bine și prinde în condițiile în care actualul guvern, încă din primele zile, are nevoie de simpatia publicului”, a spus acesta.  

Autor

  • Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: