LIVE VIDEO: Forumul Moldova – România: Capital Bridges, ediția a II-a, la București

UPDATE 12:23

Foarte multe business-uri din Republica Moldova sunt absolut pretabile să fie listate pe Bursa de Valori din Bucureşti, business-uri din zona de infrastructură critică, din zona telecom, din zona energiei, a declarat, miercuri, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Alexandru Petrescu.

„Vizitând Moldova, probabil câteva zile pe lună în cele doar trei luni de mandat, am avut ocazia să văd foarte multe business-uri care sunt absolut pretabile să fie listate pe Bursa de Valori din Bucureşti, business-uri din zona de infrastructură critică, din zona telekom, din zona energiei. Aşa că maib n-ai spune că sparge gheaţa, fiindcă avem deja Purcari, dar deja lărgeşte un coridor de orientare investiţională a entităţilor comerciale din Republica Moldova, care sunt aşteptate şi binevenite pe piaţa de capital din România”, a spus Petrescu la a doua ediţie a Forumului Moldova – România: Capital Bridges.

El a subliniat că recent a fost finalizat un proiect de 10 luni de twining, de calibrare a legislaţiei financiare non-bancare din Republica Moldova în perspectiva aderării la Uniunea, fiind adus într-o zonă de convergenţă cu legislaţia europeană tot ce înseamnă configuraţia legislativă ce ţine de RCA, de transpunerea Directivei europene Solvabilitate 2.

„Investitorii trec Prutul şi, mai nou, trec şi reglementatorii. Aşa că sunt onorat să mă aflu într-o oarecare poziţie de pionierat din perspectiva reglementatorilor, fiindcă foarte de curând am reuşit să finalizăm un proiect de 10 luni de twining, de calibrare a legislaţiei financiare non-bancare din Republica Moldova în perspectiva aderării la Uniunea Europeană. Am avut peste 26 de întâlniri fizice, 40 de întâlniri online, zeci de specialişti angrenaţi din partea ASF, din partea Comisiei Naţionale de Pieţe Financiare. Au fost 10 luni în care am adus într-o zonă de convergenţă cu legislaţia europeană tot ce înseamnă configuraţia legislativă ce ţine de RCA, tot ce ţine de transpunerea Directivei europene Solvabilitate 2. Acest proiect va continua, fiindcă astăzi lucrăm la o convenţie între Banca Naţională a Moldovei, Comisia Naţională de Pieţe Financiare, ASF, BNR, astfel încât acest efort de aliniere legislativă să continue”, a afirmat preşedintele ASF.

Totodată, acesta a mai menţionat că a avut întâlniri şi cu conducerea băncii maib şi că se lucrează intens pentru crearea cadrului legislativ care să permită o listare de succes a băncii pe piaţa de capital din România.

„Este momentul experţilor ca în culise să lucreze la legislaţia care să permită listarea maib pe piaţa de capital din România. Şi, din acest punct de vedere, lucrăm intens, alături de BVB, de Depozitarul Central, de Banca Naţională a Moldovei, de BNR, astfel încât să creăm un cadrul legislativ care să permită o listare de succes. Şi nu am nicio îndoială că acest eveniment este iminent şi se va întâmpla cât mai repede. Mă bucur nespus de mult că mă aflu în poziţia de a conduce un efort, în sensul mai amplu, al statului, o strategie ce ţine de omogenizarea spaţiilor financiare, bancare şi non-bancare între România, Uniunea Europeană şi Republica Moldova. Am trecut de la agenda bunelor intenţii la dimensiunea operaţionalizării, aşa că vom vedea din ce în ce mai mulţi investitori, mai multe autorităţi, mai multe entităţi guvernamentale din România care îşi vor face un modus operandi în a călători la Chişinău, şi a lucra cu ai noştri colegi din Republica Moldova”, a punctat Alexandru Petrescu.

UPDATE 12:00

România se angajează şi continuă să se angajeze necondiţionat în a sprijini parcursul european al Republicii Moldova, a declarat preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă.

„Apreciez organizarea acestui forum de cooperare economică şi interconectare a pieţelor de capital din România şi Republica Moldova, reprezintă un eveniment deosebit de important pentru ambele ţări. (…) Putem să constatăm cu toţii că de la ultimul eveniment până astăzi s-au produs foarte multe schimbări în contextul actual economic, în cel de securitate, iar datoria noastră este să privim cu realism şi fim în măsură să anticipăm astfel încât să facem faţă tuturor provocărilor şi ameninţărilor. Criza de securitate generată de agresiunea Federaţiei Ruse în Ucraina ne-a obligat să reevaluăm ameninţările externe şi obligatoriu să gândim strategii pe termen mediu şi lung. Pe de altă parte, în aceste vremuri complicate avem datoria să rămânem optimişti şi să generăm încredere şi siguranţă”, a declarat Nicolae Ciucă.

El a punctat că în ultimii doi ani s-au realizat legături puternice între România şi Republica Moldova şi acţiuni comune.

„Şi astăzi putem împreună să gândim modul în care putem să întărim parteneriatul economic şi să consolidăm interconectarea pieţelor de capital. Angajamentul nostru faţă de Republica Moldova este unul de netegăduit, am sprijinit şi vom sprijini prin toate deciziile noastre agenda europeană a Republicii Moldova, mă refer la obţinerea statutului de stat candidat şi desigur la deschiderea negocierilor de aderare. România se angajează şi continuă să se angajeze necondiţionat în a sprijini parcursul european al Republicii Moldova”, a declarat Ciucă.

El a subliniat că, în prezent, România este primul partener comercial al Republicii Moldova.

„Cred că este important, fiind vorba despre un forum găzduit de Bursa de Valori, să subliniem că în cei 10 ani de la semnarea Acordului de asociere şi liber schimb cu Uniunea Europeană, Republica Moldova a beneficiat de contribuţia României şi a devenit primul partener comercial al Republicii Moldova şi aici putem să vorbim de creşterea schimburilor comerciale de la 1 miliard de euro în 2014 la 3 miliarde în anul 2024″, a declarat Ciucă.

De asemenea, acesta a punctat că România a devenit principalul investitor în Republica Moldova, valoarea investiţiilor ridicându-se la suma de 400 de milioane de euro.

„Toate aceste cifre au fost dublate de măsurile pe care le-am luat atunci când a fost nevoie pe domeniul energetic, de interconectare mai bună a reţelelor energetice, fie că vorbim de energie electrică, fie că vorbim de gaze naturale”, a afirmat Ciucă.

Totodată, Ciucă a menţionat că România a devenit principala piaţă de export pentru Republica Moldova.

„Exportul de mărfuri din Republica Moldova către România a atins procentul de 31,6%”, a declarat Ciucă.

Preşedintele Senatului a reiterat faptul că România va continua să sprijine şi să vorbească despre ceea ce înseamnă apartenenţa la valorile Uniunii Europene.

„Uniunea Europeană înseamnă stabilitate şi dezvoltare, Republica Moldova are nevoie de stabilitate şi dezvoltare. Până în momentul de faţă, sper să nu greşesc, Republica Moldova a primit un sprijin de aproximativ 1,2 miliarde de euro de la Uniunea Europeană, de la BEI şi de la BERD. Sigur, banii nu sunt suficienţi pentru a putea să fie angajate şi rezolvate toate problemele cu care se confruntă Republica Moldova, dar sunt convins că (…) tot ceea ce înseamnă parcursul acesta de preaderare va constitui un sprijin şi un angajament al Guvernului Republicii Moldova, astfel încât să-şi îndeplinească acest deziderat. Şi, desigur, este un deziderat şi al nostru ca, în final, să ne regăsim împreună, România şi Republica Moldova, în interiorul Uniunii Europene”, a declarat Ciucă.

––––

Bursa de Valori Bucureşti în asociere cu maib, cea mai mare bancă din Republica Moldova, Wood&Co, Raiffeisen Bank International, cu sprijinul Guvernului Republicii Moldova, AmCham Romania şi EBA Moldova organizează la Bucureşti, pe 27 martie, cea de-a II-a ediţie a forumului Moldova – Romania: Capital Bridges.

Scopul evenimentului este de a impulsiona cooperarea economică şi a pieţelor de capital din Republica Moldova şi România, în contextul negocierilor de aderare a Moldovei la UE.

Evenimentul se desfășoară cu prezenţa reprezentanţilor guvernamentali de rang înalt din ambele ţări: Marcel Ciolacu, prim-ministrul României; Dorin Recean, prim-ministrul Republicii Moldova; Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului României; Igor Grosu, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova; Dumitru Alaiba, viceprim-ministru şi ministrul economiei al Republicii Moldova.

Principalele declarații:

Marcel Ciolacu: Mă bucur că, alături de prietenii mei Dorin Recean şi Igor Grosu, participăm la un eveniment care probează încă o modalitate concretă prin care România poate susţine dezvoltarea economică a Republicii Moldova. Piaţa de capital de la Bucureşti este în acest moment o instituţie matură şi aflată în plină expansiune. Până când bursa de la Chişinău va creşte şi va avea lichiditate, vă oferim această şansă majoră! Este, dacă vreţi, o scurtătură economică spre accesul la capital pe care o punem la dispoziţia unor parteneri adevăraţi. Sunt convins că atât autorităţile Republicii Moldova, cât şi toţi antreprenorii importanţi de peste Prut, înţeleg avantajele de a deveni beneficiarii infrastructurii şi cunoştinţelor acumulate de profesioniştii Bursei de Valori de la Bucureşti. Şi sper că vor profita din plin de o asemenea oportunitate.

Oferim tot suportul legislativ necesar guvernului Republicii Moldova pentru a accelera acest proces. Pentru că timpul a devenit esenţial! E suficient să vedem ce impact a avut anul trecut listarea la bursă a pachetului de acţiuni Hidroelectrica, ca să ne dăm seama de potenţialul uriaş al BVB din acest moment. Şi să vedem cât de mult contează un timing bun! De asemenea, este relevant să ne inspirăm din reuşita unei companii de renume din Moldova, Purcari, care s-a listat la BVB. Nu doar că face vinuri foarte bune, ci este un exemplu al unei afaceri care a ştiut să se dezvolte organic. Iar prin listarea la bursa de la Bucureşti a reuşit inclusiv să comunice mai mult şi mai bine pentru consumatorul român.

Nicolae Ciucă: Apreciez că în ultimii doi ani de zile s-au realizat legături puternice între România și Republica Moldova. Au avut loc activități comune de o parte și de alta a Prutului, activități politice și s-au generat semnale care au încurajat mediul economic și astăzi putem împreună să gândim modul în care putem să întărim acest parteneriat economici și să consolidăm interconectarea piețelor de capital. Cred că este important de subliniat, fiind un forum găzduit de Bursa de valori, că în cei zece ani de la semnarea acordului de asociere și liber schimb cu UE, Republica Moldova a beneficiat de contribuția României și am devenit primul partener comercial al Republicii Moldova și aici putem să vorbim de creșterea schimburilor comerciale de la 1 miliard de euro în 2014 la 3 miliarde de euro în 2024. De asemenea, România a devenit principalul investitor în Republica Moldova, valoarea investițiilor ridicându-se la 400 de milioane de euro

 

Autor

  • Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: