Pe fondul temperaturilor ridicate, zeci de scorpioni carpatini au fost observaţi printre roci şi vegetaţie uscată în comuna Colţi, loc din care arahnidele s-au extins în ultimii ani şi în alte zone din „Ţinutul Buzăului”.
În zonele stâncoase sau la marginea pădurilor, ascunşi pe sub pietre, favorizaţi de condiţiile meteorologice şi geologice, scorpionii carpatini au prosperat. Nu sunt mai mari de câţiva centimetri în dimensiuni şi nici nu sunt dotaţi cu un venin la fel de puternic precum scorpionii de deşert, dar şi-au căpătat în ultimii zeci de ani o reputaţie, arealul lor fiind limitat atât la nivelul judeţului cât şi al ţării. Localnicii din Colţi cunosc câteva locuri în care cu precădere pe timpul verii pot fi observaţi, dar în general sunt evitaţi datorită reacţiilor neaşteptate pe care le-ar putea avea în situaţia în care ar fi înţepaţi, pentru că atunci când se simt ameninţaţi, ca o reacţie defensivă, scorpionii pot ataca.
„Eram copil când i-am văzut prima oară. De obicei ies în sezonul cald dar stau ascunşi printre pietre. Nu i-am mai văzut prin alte părţi, nici nu am căutat. Nu mi-e teamă, văd că cel puţin în zone din acestea semi aride sunt prezenţi. Nu am auzit de oameni muşcaţi şi din ce am mai citit nu sunt la fel de veninoşi ca rudele din deşert, sunt mult mai mici. Sunt zeci de exemplare, dar dimineaţa stau la adăpost. Sunt multe lucruri interesante în localitate, chihlimbar, zone de petrol iată şi scorpioni. Se găsesc în zonele stâncoase şi ies determinaţi de căldură, sunt mai iuţi”, a declarat, pentru Agerpres, localnicul comunei Colţi, Ciprian Ionuţ Chiriac.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News