Cinci comune din județul Buzău nu au înregistrat în anul 2023 căsătorii, fenomen acutizat pe măsură ce tinerii s-au desprins de vatră și s-au mutat în centrele urbane dar și pentru faptul că se angajează în relații de lungă durată fără a avea nevoie un certificat legal.
Potrivit datelor provizorii ale Direcției Județene de Statistică (DJS), cele mai multe căsătorii au fost înregistrate anul precedent la nivelul municipiului Buzău, respectiv 1137 căsătorii. La polul opus, în cinci comune nu a fost oficiată nicio căsătorie, scrie Agerpres.
„Număr căsătorii an 2023. Date provizorii. Localitate Balta Albă (0), Bozioru (0), Mărgăritești (0), Pardoși (0), Ziduri (0), Buzău (1137), Valea Salciei (2)…Râmnicu Sărat (152), Vadu Pașii (55)”, a transmis DJS.
În comuna Pardoși, unde populația mai numără doar câteva sute de cetățeni căsătorii nu s-au mai oficiat de mai bine de doi ani.
„Nu s-au mai făcut de mult căsătorii, acum doi ani am făcut vreo două căsătorii în rest nu s-au mai făcut de mult timp căsătorii. Populația este îmbătrânită, mai avem vreo 300 de cetățeni în toată comuna. Încercăm să atragem tinerii aici, este o zonă frumoasă, executăm asfaltări, avem iluminat public modern, cărți funciare punem la dispoziție gratuit, sunt terenuri de vânzare. Pe Planul Național de Redresare și Reziliență avem două microbuze electrice, cu stații de încărcare în colaborare cu localitatea Buda. Școală nu mai avem de 6-7 ani, copiii îi ducem în comuna Murgești. Suntem într-un declin total, o comună care a avut peste 3000 de locuitori până în 1989. Suntem la 25 km de Râmnicu Sărat și la 40 de km de municipiul Buzău”, a precizat primarul comunei Pardoși, Iulian Preda.
Specialiștii în resurse umane vorbesc despre un declin al comunităților rurale, majoritatea tinerilor din zonele respective migrând către marile orașe, centre economice, în căutarea unui loc de muncă și stabilității financiare.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News