Locurile de muncă de care fug românii. „Pe-ai noștri astăzi îi ai, mâine nu-i mai ai”

muncitori construcţii
Sursa foto: Unsplash

Antreprenorii din România își pun speranțele în lucrătorii din afara statelor UE pentru a-și acoperi necesarul de forță de muncă. 60% din locurile anunțate vacante în 2023 au fost pe lista celor care se ocupă foarte greu. Cele mai mari probleme în găsirea angajaților le au firmele de curierat și cele de construcții.

Guvernul a aprobat, în ultimele zile din 2023, un contingent de 100.000 de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă din România pentru 2024, ca urmare, pe de o parte, a numărului mare de cereri de eliberare a avizelor de angajare înregistrate în 2023 (eliberarea acestor avize este condiționată de contingentul de lucrători străini aprobat), iar pe de alta, a numărului locurilor de muncă vacante declarate de angajatori.

Conform datelor Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, invocate în nota de fundamentare care a stat la baza HG aprobat, în primele opt luni ale acestui an, 304.371 locuri de muncă (dintr-un total de puțin peste 500.000) au fost declarate vacante în mod repetat de către angajatori pentru că nu s-au putut ocupa, ceea ce reprezintă 60% din totalul locurilor vacante.

Situația s-a înrăutățit față de 2022, când locurile de muncă vacante care se ocupau greu reprezentau 44% din total.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL