Lovituri asupra poziţiilor houthi: SUA urmăresc ”dezescaladarea”, declară Jake Sullivan

Sursa foto: Twitter
Sursa foto: Twitter

SUA urmăresc „dezescaladarea”, a asigurat marţi consilierul pentru securitatea naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, în pofida recentelor lovituri americane asupra unor poziţii houthi în Yemen ca răspuns la atacurile rebelilor asupra unor nave, în special comerciale, în Marea Roşie, relatează AFP.

„Nu căutăm un conflict regional, nici pe departe”, a declarat Sullivan într-o intervenţie în cadrul Forumului economic internaţional de la Davos. „Noi căutăm să oprim propagarea conflictului şi să creăm condiţiile pentru o dezescaladare”, a afirmat el.

Americanii şi britanici au efectuat de vineri numeroase lovituri împotriva rebelilor houthi, care susţin că atacă nave legate de interesele israeliene într-un gest de solidaritate cu palestinienii din Fâşia Gaza, unde Israelul şi gruparea islamistă Hamas sunt în război din 7 octombrie.

O navă cargo grecească, care naviga sub pavilion maltez, a fost lovită marţi de o rachetă în largul coastelor Yemenului.

„Este vorba de o provocare la nivel mondial”, căci „o arteră vitală pentru comerţul internaţional” a fost „luată ostatică”, a subliniat Sullivan. „Este o criză la care trebuie să răspundă întreaga lume”, a pledat el.

Potrivit lui, modul în care va evolua conflictul nu depinde „doar de deciziile ţărilor din coaliţia” care a lovit obiective houthi în Yemen săptămâna trecută, ci „de un grup mult mai larg de ţări, între care cele cu influenţă la Teheran şi în alte capitale din Orientul Mijlociu”.

Într-un sens mai larg, pentru Casa Albă există acum „o cale” de a împiedica războiul din Gaza să se transforme într-un conflict mai amplu.

„Lucrăm cu partenerii din regiune încercând să urmăm această cale”. Dar, în acelaşi timp, „trebuie să fim vigilenţi” faţă de posibilitatea unei escaladări, a avertizat el.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL