VIDEO Lucian Viziteu, colecție de anchete DNA: apartamentul, asfaltările, azilul

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

 

Lucian Viziteu, primarul USR din Bacău, reușește să bată recordul de scandaluri penale, în doar 4 ani de mandat. USR-istul a strâns atât de multe scandaluri penale încât nu exclude să fie trimis în judecată în următoarea perioadă, așa cum s-a întâmplat cu Clotilde Armand, colega sa din partid.

Suspect pentru un apartament oferit unei colege din partid

Lucian Viziteu este deja suspect într-un dosar DNA privind atribuirea unui apartament de serviciu. Primarul Bacăului a făcut cadou un apartament de serviciu unei colege din partid, chiar dacă aceasta avea domiciliul în Bacău.

Cerasela Ionela Cocalea, membră USR şi inspector de specialitate la Baze Sportive în cadrul Primăriei Bacău, a primit de la Primăria Bacău un apartament de 100 de metri pătrați modern și utilat , chiar în centrul orașului. Ancheta DNA a pornit după ce jurnaliștii de la Ziarul de Bacău au dezvăluit abuzurile comise de primarul USR.

Asfaltările, verificate de DNA

Lucian Viziteu are probleme cu DNA și după asfaltările pe care le-a făcut în Bacău. Primarul USR a asfaltat unele străzi care erau în condiții bune și se pare că s-a folosit de fonduri europene.

DNA a cerut Primăriei Bacău toate documentele privind asfaltările efectuate de autoritățile locale în proiectul Sistemul de Management al Traficului, finanțat cu fonduri europene. Procurorii sunt interesați de modul în care s-a efectuat asfaltarea străzii Mioriței din Bacău, pentru că aceasta nu era inclusă în proiect atunci când s-au obținut fondurile.

Primăria Bacău a obținut fonduri europene pentru refacerea unor străzi din oraș, însă autoritățile locale au decis să facă lucrări și în zone care nu erau incluse în proiect. Potrivit primelor informații, asfaltarea străzii Mioriței s-a făcut pe baza unei note de constatare, nu pe baza unui proiect.

Dacă primarul USR a folosit banii europeni pentru lucrări care nu făceau parte din proiectul aprobat de autorități, atunci va avea o mare problemă cu Parchetul European, condus chiar de Kovesi. De asemenea, Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est (ADRNE) nu a aprobat decontarea cheltuielilor pentru lucrările efectuate de Primăria Bacău.

„Pentru realizarea oricărui proiect, există o documentație tehnică. Acel proiect tehnic trebuie pus în operă, așa cum este el conceput. Nu este admisibil ca realizarea în practică să se facă diferit de ceea ce scrie în proiectul tehnic”, a declarat directorul Agenției.

După ce procurorii DNA i-au cerut explicații, primarul Viziteu a renunțat la lucrări și acum asfaltează doar pe bucăți, așa cum s-a decis în proiect. Sistemul de Management al Traficului este un proiect de 87 de milioane de lei și trebuia finalizat până la final de 2023. Lucian Viziteu nu a respectat termenele din proiect, iar acum nu mai poate cere fonduri europene și va trebui să plătească 30 de milioane de lei din bugetul primăriei.

Azilul controlat de Primăria Bacău

DNA a pus sub urmărire penală 15 persoane implicate în corupția de la Căminul de Bătrâni, din subordinea Primăriei Bacău. În timpul mandatului lui Lucian Viziteu, acest azil de bătrâni a devenit un focar de corupție. Primarul USR a privit nepăsător în timp ce Căminul de Bătrâni făcea achiziții cu prețuri duble, iar contractele ajungeau la rudele și prietenii persoanelor care conduceau căminul.

La început de 2024, procurorii DNA au anunțat începerea urmării penale împotriva unor persoane din administrația lui Viziteu: Diana Ilie, șef în Primăria Bacău, și Magda Dimofte, directoarea Căminului de Bătrâni. De asemenea, alte 13 persoane au fost puse sub urmărire penală și sunt acuzate de constituirea unui grup infracțional organizat și abuz în serviciu.

În 2022, când primar era Lucian Viziteu, Diana Ilie a fost numită șefă la Serviciul Tineret și Informare Cetățeni din Primărie. Din acel moment, firmele soțului au reușit să aibă 70 de contracte într-un singur an cu Căminul de Bătrâni. Contractele erau cu prețuri umflate, pentru a sustrage mai mulți bani din conturile Primăriei Bacău.

Deși presa locală a dezvăluit corupția de la Căminul de Bătrâni, Primăria Bacău, condusă de Lucian Viziteu, nu a făcut nimic pentru a o înlătura pe Magda Dimofte de la conducerea căminului.

„E posibil să fiu și eu trimis în judecată”

Lucian Viziteu are o întreagă colecție de anchete și dosare DNA. Primarul USR a recunoscut, într-un interviu, că este posibil să fie trimis în judecată. Problemele penale pe care le-a provocat la Primăria Bacău sunt anchetate de procurori, iar unele vizează chiar fondurile europene.

Lucian Viziteu calcă pe urmele lui Clotilde Armand, care este deja trimisă în judecată după ce s-a numit pe sine manager într-un proiect cu fonduri europene. De asemenea, Vlad Voiculescu este urmărit penal de procurorii DNA în dosarul vaccinurilor. Flavia Boghiu, viceprimarul USR din Brașov, este urmărită penal pentru abuz în serviciu. În ultimii 4 ani, USR-iștii au sfidat legea din România și au devenit „penalii în funcții publice”.

 

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: