Brazilia: Lula da Silva l-a demis pe numărul doi al Agenţiei de informaţii, suspectat de spionaj

Luiz Inácio Lula da Silva
Sursa foto: Richard Drew/AP

Preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva l-a demis pe numărul doi al serviciilor de informaţii ale ţării, anchetat pentru spionaj ilegal implicându-l şi pe unul dintre fiii fostului preşedinte Jair Bolsonaro, potrivit unui anunţ publicat marţi în Jurnalul Oficial, scrie AFP.

Poliţia federală anchetează asupra directorului adjunct al Agenţiei braziliene de informaţii (Abin), Alessandro Moretti, pe care îl bănuieşte că a făcut parte dintr-o reţea clandestină care a folosit un software israelian, numit FirstMile, pentru a asculta ilegal sute de responsabili politici şi persoane publice sub preşedinţia lui Bolsonaro (2019-2022).

Luni, poliţia a efectuat percheziţii în mai multe state braziliene. În special, ea a percheziţionat casa şi biroul lui Carlos Bolsonaro, consilier municipal la Rio de Janeiro şi al doilea dintre cei patru fii ai fostului preşedinte de extremă dreaptă.

Poliţia a mers şi la o reşedinţă în care se aflau Jair Bolsonaro şi ceilalţi trei fii ai săi la Angra dos Reis, un oraş de pe litoral situat la aproximativ 150 kilometri de Rio.

Fostul preşedinte s-a plâns că este „persecutat” de actualul guvern.

„Este o prostie”, a răspuns Lula da Silva marţi în cursul unui interviu acordat postului de radio CBN.

Întrebat despre încrederea lui în actuala echipă de la Abin, Lula da Silva a răspuns: „nu suntem niciodată siguri”.

El a adăugat, însă, că are „mare încredere” în actualul director al acestui serviciu, Luiz Fernando Corręa.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: