Luminiţa Odobescu, convorbire cu Blinken, despre încălcarea spaţiului aerian al României în urma atacurilor Rusiei 

odobescu blinken
foto: news.ro

Ministrul afacerilor externe Luminiţa Odobescu şi secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, au avut joi, o discuţie telefonică privind situaţia de securitate regionalǎ, inclusiv încălcarea spaţiului aerian al României în urma atacurilor ruse asupra porturilor fluviale ucrainene. A fost abordată şi atacarea de către Rusia în Marea Neagră a unei nave comerciale care transporta cereale. Oficialul american a reiterat angajamentului SUA de a apăra fiecare centimetru de teritoriu aliat. Cei doi oficiali au trecut în revistă şi progresele substanţiale ale României în îndeplinirea condiţiilor pentru accederea în Programul Visa Waiver.

Potrivit MAE, ”ministrul afacerilor externe a salutat sprijinul şi solidaritatea SUA şi Aliaţilor cu România şi a subliniat importanţa menţinerii evoluţiilor din Marea Neagră şi din regiune în atenţia constantă a NATO”.

Odobescu a salutat ”reiterarea, de către omologul american, a angajamentului SUA de a apăra fiecare centimetru de teritoriu aliat şi a arătat că Aliaţii trebuie să implementeze toate angajamentele asumate în vederea asigurării securităţii spaţiului euro-atlantic, în general, şi în regiunea Mării Negre în special”.

”Cei doi oficiali au discutat despre evoluţiile recente privind sprijinul pe care îl acordă Ucrainei împotriva agresiunii ilegale şi nejustificate a Federaţiei Ruse. Partea americană a reiterat aprecierea pentru decizia României de a dona un sistem PATRIOT Ucrainei, donaţie cu importanţă deosebită în contextul continuării atacurilor aeriene ruse împotriva infrastructurii civile ucrainene. Secretarul de stat american a subliniat angajamentul SUA de a continua măsurile în vederea consolidării capacităţii de apărare a României”, precizează Ministerul de Externe.

MAE mai arată că şefii celor două diplomaţii şi-au reiterat sprijinul pentru Republica Moldova în eforturile sale de a respinge acţiunile hibride ale Rusiei, care vizează inclusiv influenţarea rezultatului proceselor electorale din luna octombrie.

”Totodată, cei doi oficiali au trecut în revistă progresele substanţiale ale României în îndeplinirea condiţiilor pentru accederea în Programul Visa Waiver”, mai anunţă comunicatul oficial.

Cei doi demnitari au convenit să continue dialogul strâns în perioada următoare, arată MAE.

Fragmente de dronă rusească au fost găsite de militari în apropierea localităţii tulcene Periprava, au anunţat reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale. Militarii vor căuta fragmente de dronă şi în apropierea localităţii Caraorman, unde există indicii că ar fi alte resturi de dronă.

Citeste mai mult aici

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: