Luminiţa Odobescu: Politica externă este suma acţiunilor în plan intern, pentru că o politică externă

Sursa foto: Facebook/ Ministerul Afacerilor Externe/ Ministry of Foreign Affairs, Romania

România a reuşit să arate în ultimii ani în materie de politică externă că este un partener credibil, care ştie să acţioneze atunci când este nevoie, şi că este un actor important în plan internaţional prin acţiunile sale, consideră ministrul de externe, Luminiţa Odobescu. Totuşi, ea recunoaşte că politica externă este „suma acţiunilor în plan intern”, pentru că, spune şefa diplomaţiei, politica externă nu este făcută numai de către Ministerul de Externe.

Într-un interviu pentru Digi24, şefa diplomaţiei române, aflată în această funcţie din iunie 2023, a respins criticile şi percepţia publică potrivit cărora România nu reuşeşte să fie un lider regional, aşa cum, de pildă, este Polonia.

„Eu cred că această idee, că nu suntem bine reprezentaţi, că nu suntem o voce importantă în plan european, mai ales în contextul actual, este una care nu se susţine”, a declarat Luminiţa Odobescu. „În realitate, prin ceea ce a făcut România în ultimii ani în politica externă (…) a reuşit să arate că este un partener credibil, că ştie să acţioneze atunci când este nevoie, că este un actor important în plan internaţional prin acţiunile sale, mai ales în vecinătate, dacă ne uităm la sprijinul nostru pentru Ucraina, dacă ne uităm la ceea ce facem pentru Republica Moldova, dacă ne uităm la acţiunile noastre în cadrul NATO”, a argumentat şefa diplomaţiei române. „Urmărim evident obiectivele pe care le avem în plan european, în Balcani, dar şi în criza din Orientul Mijlociu. Prin tot ceea ce facem, arătăm că România este un actor important şi credibil în plan internaţional”, spune Odobescu.

Întrebată despre percepţia că Polonia ar fi mereu cu un pas în faţă în plan regional, ministrul de externe recunoaşte că diplomaţia română se uită întotdeauna la diverşi parteneri pe care îi are şi se compară cu aceştia. „Aceste comparaţii sunt foarte bune inclusiv pentru noi, la Ministerul de Externe”, spune Odobescu. Totuşi, atrage ea atenţia, „politica externă este suma acţiunilor în plan intern, pentru că o politică externă nu este făcută numai de către Ministerul de Externe”.

Şefa diplomaţiei a scos în evidenţă mediul extern „extrem de agresiv” în care diplomaţia este nevoită să acţioneze în prezent: „Operăm într-un mediu extern extrem de agresiv, (ne uităm) la toate crizele cu care ne confruntăm – vorbim de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, vorbim de criza din Orientul Mijlociu, vorbim de atacurile houthi împotriva navigaţiei libere, vorbim de acţiunile hibride din ce în ce mai intense ale Rusiei, direct sau prin proxy, nu numai la adresa Ucrainei sau a Republicii Moldova, dar şi la adresa statelor europene. Deci, ne confruntăm cu un mediu extrem de agresiv”, a punctat ea.

În acest context, a subliniat ministrul de externe, „este important ca toate eforturile să fie coordonate, pentru că componenta de securitate a politicii externe devine din ce în ce mai evidentă”. De aceea, ea spune că Ministerul de Externe lucrează în echipă cu Ministerul Apărării Naţionale, dar şi cu celelalte instituţii, inclusiv cu Ministerul Economiei în ceea ce priveşte, de exemplu, atragerea de investiţii străine.

„E foarte important, pentru că politica externă este responsabilitatea, evident, în primul rând a Ministerului de Externe, dar a tuturor instituţiilor. Dacă luăm domeniu cu domeniu, dacă luăm organizaţie cu organizaţie şi ne uităm, cred că România este activă şi a urmărit întotdeauna interesele noastre naţionale, interesele regionale, interesele de securitate, interesele cetăţenilor români. România este evident reprezentată de Ministerul de Externe, dar este o muncă coordonată, în interesul cetăţenilor români”, a arătat Odobescu. „Şi să nu uităm şi de ceea ce facem pentru cetăţenii români, până la urmă, cei care se află peste hotare, diaspora, tot efortul consular pentru a răspunde tuturor preocupărilor”, a adăugat ea.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: