Luminiţa Odobescu: Vom continua dialogul cu Austria; avem interesul să protejăm bine frontierele externe

Luminița Odobescu / Facebook
Sursa foto: Facebook / Luminița Odobescu

Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, a declarat, luni, că ţara noastră continuă dialogul cu Austria privind integrarea completă a României şi Bulgariei în spaţiul Schengen, interesul principal fiind o protejare cât mai bună a frontierelor externe europene.

Şefa diplomaţiei române a participat la conferinţa de lansare a preşedinţiei belgiene a Consiliului Uniunii Europene, alături de ambasadorul Belgiei la Bucureşti, John Cornet d’Elzius şi de şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Ramona Chiriac.

Odobescu a spus că, pe lângă aderarea, în această primăvară, la spaţiul Schengen aerian şi cel marin, „mai avem un pas important: ridicarea controalelor la frontierele terestre”.

„Eforturile noastre, în strânsă legătură cu Ministerul Afacerilor Interne, vor continua. În primul rând, vom continua dialogul cu Austria. Am ştiut clar, de la momentul în care Austria a decis să îşi ridice parţial veto-ul, că doar atât poate la acest moment. Dar asta nu înseamnă că nu vom continua dialogul cu Austria, pentru a identifica o soluţie în vederea ridicării controalelor şi la frontiera terestră. Avem anexă la decizia de implementare a acquis-ului Schengen o declaraţie a României, Austriei şi Bulgariei, prin care sunt prevăzute o serie de măsuri de consolidare a cooperării dintre cele trei ţări”, a spus ea.

În acest context, a arătat ministrul, va exista o serie de „controale ad-hoc făcute împreună cu partenerii austrieci, dar şi cu alte state”.

„Cred că, până la urmă, într-un context internaţional complicat în care ne confruntăm cu fenomene teroriste, cu o migraţie ridicată, avem interesul să protejăm cât putem mai bine frontierele externe”, a completat ministrul.

Ea a afirmat că preşedinţia anterioară a Consiliului Uniunii Europene, cea a Spaniei, a lucrat până în ultima zi a anului 2023, pentru adoptarea aderării României şi Bulgariei în Schengen, cu graniţele aeriene şi marine. Acest lucru se va întâmpla începând cu 31 martie.

Şi şefa Reprezentanţei Comisiei Europene a amintit acest lucru.

„Sunt sigură că în România oamenii îşi vor aminti preşedinţia spaniolă ca facilitator al calităţii de membru Schengen al României”, a spus Ramona Chiriac. De asemenea, a reiterat mesajul Executivului comunitar, anume că „România şi Bulgaria îndeplinesc pe deplin criteriile de aderare la Schengen”, a spus Ramona Chiriac.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL