MAI răspunde afirmațiilor făcute de Florin Barbu la „Puterea Știrilor”: Propunerile inițiale prezentau deficiențe

MAI / Florin Barbu / colaj PS News
MAI / Florin Barbu / colaj PS News

Ministerul Afacerilor Interne a transmis un comunicat prin care răspunde afirmațiilor făcute de ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, în cadrul emisiunii „Puterea Știrilor”.

„Referitor la informațiile vehiculate în privința modificărilor legislative și actelor normative solicitate de fermierii români în timpul recentelor proteste, pentru corecta informare a publicului, Direcția Informare și Relații Publice face următoarea precizare:

Ministerul Afacerilor Interne a fost permanent deschis la dialog cu reprezentanții fermierilor și a colaborat corect cu instituțiile partenere, iar conducerea MAI a dispus de îndată, imediat după primirea solicitărilor, structurilor din subordine să analizeze modificările legislative propuse și să inițieze modificări în acest sens, în cadrul legal.

Astfel, Ministerul Afacerilor Interne a analizat deîndată propunerile de modificări legislative transmise de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale în data de 13 decembrie 2023 (și nu în data de 2 Decembrie 2023, cum greșit a fost menționat public ulterior, vezi https://psnews.ro/ministrul-agriculturii-le-multumesc-fermierilor-ca-au-protestat-alaturi-de-mine-atac-la-ministerele-pnl/) prin documentul înregistrat la MAI sub numărul 133632/13.12.2023.

Specialiștii din cadrul MAI au semnalat că propunerile inițiale ale Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale prezentau deficiențe de tehnică legislativă, precum și contradicții cu alte acte normative, naționale și europene.

MADR a retrimis proiectul cu modificările cerute de specialiștii MAI în data de 17 Ianuarie 2024, Cu celeritate, a doua zi, respectiv 18 Ianuarie 2024, Proiectul Ordonanței de urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice a fost semnat de ministrul Afacerilor Interne în calitate de co-inițiator și trimis către MADR pentru a urma calea legală pentru intrarea în vigoare și producerea de efecte.

Textul actului normativ cuprinde soluțiile legislative evaluate la nivelul structurilor de specialitate ale Ministerului Afacerilor Interne (Inspectoratul General al Poliției Române, din perspectiva siguranței rutiere, și Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări, din perspectiva regimului permiselor de conducere).

Având în vedere aspectele menționate mai sus și informațiile vehiculate privind revendicările protestatarilor care ar fi în competența de soluționare a MAI, facem precizarea că nu există alte acte normative din aria de competență a instituției noastre, care să fie necesar a fi modificate, potrivit solicitărilor fermierilor.

Apreciem poziția corectă pe care reprezentanții fermierilor au avut-o față de modul în care Ministerul Afacerilor Interne a răspuns cerințelor lor, sens în care redăm declarația susținută într-o emisiune televizată, în data de 24 Ianuarie 2024, de unul dintre fermierii care au participat la negocieri:

Cristian Purcărea, fermier (interventie telefonica):

„(…) Singura revendicare a fost rezolvata de domnul Predoiu, de la Ministerul de Interne, cu cumularea categoriei la permise.,,

MAI își exprimă încrederea în corecta informare a opiniei publice de către orice parte interesată cu privire la exercitarea atribuțiilor legale ale ministerului și angajamentul de a îndrepta cu promptitudine orice informație eronată pusă în circulație, în interesul public al unei corecte informări a cetățenilor”, transmite MAI.

Declarațiile lui Florin Barbu

Invitat în studioul Puterea Știrilor, Florin Barbu, ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, le-a mulțumit fermierilor că au protestat și a declarat, în mod surprinzător, că protestele acestora chiar l-au ajutat. Ministrul Barbu a declarat și că „aproape jumătate din ordonanțe nu erau de natura Ministerului Agriculturii”, ci aparțineau de ministere conduse de liberali  – Ministerul de Interne, Ministerul de Finanțe și Ministerul de Justiție.

„Am fost, i-am rugat, le-am arătat care sunt revendicările fermierilor, am încercat să discut, și așa cum spuneam, aceste acte normative – și sunt adresele înregistrate, adică le putem face public oricând – aceste acte normative erau trimise și cu o lună înainte de a începe acest protest spontan”, spune ministrul Agriculturii.

„Pe mine m-au ajutat fermierii că au ieșit la protest”

„Trimisesem încă din 2 decembrie către Ministerul de Interne pentru asimilarea categoriei B1 cu TR1 și Ministerul de Interne nu a semnat, dacă tot vorbim de colegii din coaliție. Pe mine m-au ajutat fermierii că au ieșit la protest pentru că am putut debloca anumite acte normative pe care, nu numai Ministerul Agriculturii trebuia să le avizeze. Sunt și alte ministere care avizează aceste acte normative. Practic, aproape jumătate din ordonanțe să știți că nu erau de natura Ministerului Agriculturii, dar totuși ministrul Agriculturii s-a dus la fiecare ministru, că vorbim ministru de Finanțe, că vorbim de ministru de Interne, am fost, i-am rugat le-am arătat care sunt revendicările fermierilor, am încercat să discut și așa cum spuneam aceste acte normative – și sunt adresele înregistrate, adică le putem face publice oricând – aceste acte normative erau trimise și cu o lună înainte de a începe acest protest spontan.

Nu vreau să intru în polemică, dar vreau să spun, și știu toți fermierii, și atunci când a fost dl. Daniel Constantin la Ministerul Agriculturii și s-a schimbat politica agricolă 2014-2020, subvențiile le-au primit abia la sfârșitul anului 2015. Ministerul Agriculturii, chiar dacă a început o politică agricolă 2023-2027, 95% din subvențiile fermierilor sunt în conturile fermierilor. Ca să facem diferență, ceea ce s-a plătit pe mandatul meu și ce s-a întâmplat atunci în 2014, când a fost noua politică, când dl. Daniel Constantin era ministru al Agriculturii”, a declarat Florin Barbu, în direct la Puterea Știrilor.

„Le mulțumesc fermierilor români că au protestat alături de mine”

„Am văzut și replica, l-am văzut și pe dl. Rareș Bogdan, care spune că președintele partidului a rezolvat în 12 zile criza din sănătate atunci când a fost premier. Eu am spus foarte clar, știu că s-au supărat și în coaliție. Eu am spus că ministrul Barbu a rezolvat în 2 zile, nu în 12 zile. Da, deci am mers către Ministerul de Interne, Ministerul de Finanțe, Justiție, toate actele normative se semnează de către ministere avizatoare importante. Avem și adresele și le putem face publice. Sunt adrese înregistrate cu proiecte de acte normative, ordonanțe, care au fost aprobate la nivelul Ministerului Agriculturii și cu adresă au fost transmise înainte de începerea protestului exact revendicările pe care le cereau fermierii.

Cu spuneam, protestele fermierilor m-au ajutat, le mulțumesc fermierilor români că au protestat alături de mine. Eu am discutat și cu premierul Marcel Ciolacu, dar vă dați seama că nici domnul premier nu poate să ia fiecare ministru, pentru că atunci când îți asumi într-un guvern o funcție de demnitate publică și păstorești  un anumit minister, trebuie să ai responsabilitate să semnezi un act normativ, mai ales că era încadrat în directive europene, în regulamentul Uniunii Europene, adică toate lucrurile erau foarte clare. Nu cred că trebuie acuma, dacă nu avizează un ministru, să mă duc să-mi pârăsc un coleg la premier că nu vrea să semneze acel act normativ. Eu, totuși, am crezut în buna credință a colegilor mei din Guvern că vor semna aceste acte normative. M-am bucurat, așa cum spuneam, m-am bucurat foarte mult, pe de o parte, că fermierii au ieșit în stradă, au văzut și realitatea, le-am arătat normal și acele ordonanțe și adrese prin care actele normative au fost înaintate și de aceea vreau să spun că eu chiar le mulțumesc fermierilor români pentru lucrul acesta”, a mai declarat ministrul Agriculturii.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: