Maia Sandu: Rusia va continua să fie un element de insecuritate pentru R. Moldova

Maia Sandu (INQUAM PHOTOS / GEORGE CĂLIN)
Sursa foto: INQUAM PHOTOS / GEORGE CĂLIN

Lidera de la Chișinău afirmă că Rusia continua să fie un element de insecuritate pentru țara sa. Pe de altă Kremlinul, prin vocea Mariei Zahorava, se arată încrezător că va controla iarăși R. Moldova, calificând situația de acum drept una ,,nefirească”.

,,Trebuie să înțelegem că Rusia va continua să fie un element de insecuritate pentru noi. Ați văzut cum forțe din Federația Rusă au încercat să provoace destabilizări, s-a încercat inclusiv răsturnarea conducerii constituționale. Suntem conștienți că aceste lucruri vor continua”, a declarat Maia Sandu, precizând că România rămâne alături de Republica Moldova, o susține în abordarea provocărilor și problemelor interne, dar e și un mare avocat al ei pe extern.

Speranțele Moscovei

Și în timp ce Chișinăul afirmă acest lucru, Moscova se arată sigură ca Republica Moldova va reveni sub controlul său pentru că ceea ce este acum este nefiresc și impus de guvernarea țării.

,,Desigur, (n.r.-relațiile dintre cele două țări) fără doar și poate vor reveni la nivelul anterior și pot să vă dau un argument. Nu este doar punctul meu de vedere, pur și simplu, procesele care astăzi au loc în Republica Moldova sunt nefirești, artificiale, inventate de președintele Maia Sandu și regimul său. Popoarele noastre nu au nicio premisă pentru a avea anumite contradicții puternice, dar Maia Sandu și echipa sa face totul pentru a crea această iluzie”, a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, fiind citată de agenţia de presă oficială RIA Novosti.

Un șir de amenințări

Kremlinul a amenințat în nenumărate rânduri Chișinăul, chiar și cu scenariul ucrainean. Recent, a reacționat violent, după ce mai mulți angajați ai Ambasadei Rusiei la Chișinău, alături de familiile lor, au părăsit Republica Moldova. Moscova a calificat decizia de a reduce personalul drept o ,,mișcare neprietenoasă” care va avea consecințe asupra relațiilor bilaterale dintre cele două state.

Totodată, afirmă că Ambasada Rusiei la Chișinău cu un personal redus nu va putea presta servicii consulare în volume mari și termene adecvate, la fel și celelalte instituții ruse, iar vina o poartă conducerea țării vecine care ,,în cadrul campaniei anti-rusă declanșată a luat decizia nejustificată de a reduce semnificativ numărul personalului misiunilor ruse externe în Moldova”.

În replica, Maia Sandu a spus că misiunea diplomatică a rămas cu angajați suficienți, astfel încât să asigure servicii de calitate.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL