Maior: Un moment similar cu 11 septembrie este posibil

Directorul SRI, George Maior, declară, într-un interviu acordat Mediafax, că încă este posibil un moment similar celui de la 11 septembrie 2001, pentru că „întotdeauna imprevizibilul, necunoscutul funcţionează în imaginaţia celor care vor să producă asemenea seisme”.

Maior afirmă că 11 septembrie 2001 a fost un moment dramatic şi a reprezentat o schimbare de paradigmă pe plan internaţional.

El precizează că „nici nu putem anticipa” formele prin care se poate manifesta un atac terorist „într-o societate ca cea a secolului XXI, cu o dezvoltare tehnologică impresionantă, cu o creştere exponenţială a capacităţii de comunicare, inclusiv între organizaţii teroriste”.

De asemenea, Maior declară că Rusia a pierdut, în zilele expansiunii în Crimeea, o acumulare de Soft power care ar fi putut să o ajute mult mai pregnant în manifestarea internaţională, ceea ce este grav pentru interesele Rusiei pe termen mediu şi lung.

România nu va fi ameninţată militar sau teritorial de conflictul din zonă, dar va fi afectată economic, declară Maior, precizând că instituţiile din domeniul strategic trebuie susţinute de clasa politică pentru a face faţă acestor fenomene.

Pe de altă parte, el vorbeşte despre fenomenul evaziunii fiscale din România, afirmând că acesta s-a diminuat, în ultimii 2-3 ani, de la 22-27% din PIB la 18-20% din PIB, potrivit estimărilor SRI. El precizează că cea mai mare evaziune este la TVA – 12% din PIB, urmată de CAS – 2,4%.

Directorul SRI solicită clasei politice elaborarea de urgenţă a unei noi legi privind reţinerea datelor personale, care să ţină cont de observaţiile Curţii Constituţionale, precizând că în situaţia actuală, de „vid legislativ”, Serviciul este aproape blocat, din punct de vedere ale unor capabilităţi tehnice „pentru a preveni în domeniul securităţii naţionale anumite fenomene”.

Întrebat ce planuri politice are, directorul SRI a declarat: „Când nu voi mai fi director, azi, mâine sau peste câţiva ani, nu se ştie niciodată în această meserie complicată, atunci când voi discuta şi despre planuri de viitor”.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: