Mandatul eșuat al lui Nicușor Dan. Cum a reușit edilul să piardă încrederea bucureștenilor

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Nicușor Dan este din toate punctele de vedere un primar eșuat. Acesta a eșuat atât pe plan politic, pierzând sprijinul celui mai important partid politic care îl sprijinea, PNL, cât și pe plan social, dezamăgind așteptările bucureștenilor. Acum, Nicușor Dan, sprijinit doar de un grup minor de partide (USR, PMP și FD) se îndreaptă rapid spre coșul de gunoi al istoriei.

Cum a pierdut Nicușor Dan sprijinul PNL

Liberalii l-au susținut în 2020 pe Nicușor Dan pentru un mandat a Primăria Capitalei. Privind retrospectiv, șansele ca Nicușor Dan să câștige alegerile locale din acel an, beneficiind doar de sprijinul firav al USR-PLUS erau practic nule. Fără PNL, actualul edil ar fi pierdut categoric în fața Gabrielei Firea, fostul edil care își asigurase sprijinul politic al PSD. Cu sprijinul liberalilor, Nicușor Dan a depășit-o la mustață pe Gabriela Firea, impunându-se cu 42,81% din voturi, față de 37,97% cât luase Firea.

Victoria lui Nicușor Dan avea să spulbere însă rapid speranțele liberalilor. Nicușor Dan a început să aibă o relație tot mai tensionată cu Ciprian Ciucu, la vremea aceea primar al Sectorului 6 și președinte al PNL București. Așa cum declara într-un interviu recent pentru PS News, Ciucu l-a susținut din plin pe Nicușor Dan și nu a încercat să-i pună bețe în roate. Nu au existat blocaje în Consiliul General. Cu toate acestea, relația nu a fost una reciproca. Slaba comunicare din partea edilului general a fost dublată de un blocaj constant la adresa primăriilor de sector. Ciprian Ciucu a ajuns să se lovească în mod constant de bariere birocratice ridicate de Primăria Capitalei, chiar și atunci când situația era una care trebuia rezolvată urgent, ca în cazul locuințelor sociale pe care edilul de la Sectorul 6 încerca să le ridice.

Frustrarea acumulată în 3 ani de zile i-a făcut pe liberali să apeleze la un ultimatum în iarna lui 2023. Aceștia i-au înaintat lui Nicușor Dan un decalog al obiectivelor pe care edilul trebuia să le îndeplinească pentru a nu pierde susținerea politică a PNL. Nicușor Dan a luat act și a promis atunci că va trata „cu mare seriozitate” obiectivele trasate de liberali. Doar că la ultima evaluare, Nicușor Dan a picat testul, rezultatul previzibil fiind pierderea sprijinului politic din partea liberalilor. Acum, edilul se mai sprijină doar pe sprijinul USR, PMP și FD.

Cum a pierdut Nicușor Dan încrederea bucureștenilor

Sub stindardul “Împreună construim noul București”, Nicușor Dan le-a promis bucureștenilor în 2020, mai multe lucruri: mobilitate urbană, termoficare, respect pentru mediu, educație și performanță. Doar că Nicușor Dan a atins prea puține din aceste obiective. Din cei aproximativ 50 de km de rețea de termoficare pe care Dan promitea că o va reabilita, acesta era abia la jumătate în 2023.

La capitolul mobilitate urbană, bucureștenii încă au bătăi de cap pentru a se deplasa prin oraș la orele de vârf. Bulevardele sunt aglomerate, iar așa-zisele semafoare inteligente despre care Nicușor Dan vorbea, lipsesc cu desăvârșire. Bucureștiul nu are în continuare metrou de suprafață, așa cum voia Nicușor Dan. De altfel, Guvernul a respins proiectul lui Nicușor Dan și nu l-a inclus în PNRR, de vreme ce acesta ar fi fost probabil respins de Comisia Europeană. În 2024, Bucureștiul rămânea unul dintre cele mai aglomerate orașe din lume.

La capitolul spații verzi, Bucureștiul încă suferă. Parcurile Cișmigiu și Herăstrău continuă să aibe un aspect neîngrijit. În vara lui 2021, Nicușor Dan dădea vina pe muncitorii de la Compania Parcuri și Grădini, care nu și-au făcut treaba. Tot atunci promis atunci curățenie în marile parcuri. Primăria București nu are un plan în ceea ce privește parcurile, iar orașul continuă să piardă spații verzi de la an la an.

În continuare Primăria suferă la capitolul Planuri Urbanistice Zonale de regenerare urbană. În primii 2 ani de mandat, Nicușor Dan nu a aprobat niciun PUZ, invocând faptul că protejează spațiile verzi. Așa cum vedem însă nici spațiile verzi nu sunt într-un stadiu mai bun. Acum primarul pune bețe în roate edililor de sector, precum Ciprian Ciucu care încearcă să ridice locuințe sociale, respectând prevederile legale.

Aici ar mai trebui amintit și că edilul a ținut în frig numeroși bucureșteni în timpul iernilor din 2023 și 2022 pentru că dorea reabilitarea sistemului de termoficare. În ciuda sacrificiilor făcute de bucureșteni în lunile de iarnă, edilul nu a terminat încă lucrările. În cei patru ani de mandat Nicușor Dan s-a dovedi a fi un primar lipsit de viziune, nereușind să atingă cea mai mare parte a obiectivelor propuse în 2020. În patru ani, Dan a reușit nu doar să-i alieneze pe bucureșteni, ci și pe principalii săi aliați politici.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL