Manifestul PPE propune transferul migranților în afara UE: modelul Italia și Marea Britanie

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Congresul PPE, organizat în aceste zile la București, propune cea mai importantă schimbare pentru migranții din UE. Noua măsură prezentată de lideiri PPE ar trebui să recâștige voturile europenilor care resping valurile de migranți din afara Europei. Uniunea Europeană continuă să aibă mari probleme cu numărul migranților, iar partidele extremiste au reușit să crească profitând de această situație.

Ce s-a discutat la Congresul PPE

Grupul PPE propune ca statele membre UE să aibă posibilitatea să trimită migranții în țări terțe din afara Uniunii Europene.

„Pledăm pentru o schimbare fundamentală a legislaţiei europene în materie de azil. Ne-am angajat să respectăm dreptul fundamental la azil, dar UE, împreună cu statele sale membre, trebuie să aibă dreptul de a decide cui şi unde este acordat.

Vom încheia acorduri cu ţări terţe pentru a ne asigura că solicitanţilor de azil li se poate acorda protecţie într-un mod civilizat şi sigur. Vrem să punem în aplicare conceptul de ţări terţe sigure”, arată proiectul PPE, care urmează să fie supus votului liderilor politici și apoi promovat în campania electorală.

Dacă UE își deschidea porțile pentru migranți în perioada Angela Merkel, în prezent Uniunea se pregătește să le închidă și să trimită în afara zonei UE persoanele care nu au dreptul de a intra în spațiul Uniunii. Această măsură vine după ce, în ultimii ani, multe state UE au înțeles că nu pot face față numărului tot mai mare de migranți, care crește semnificativ cheltuielile statului și destabilizează societățile europene.

Partidele extremiste din UE și-au construit mesajele politice tocmai pe ideea de a respinge migranții care vin spre Europa. Sondajele din ultimii ani arată că peste tot în UE partidele extremiste sunt în creștere. Din acest motiv, grupul PPE și instituțiile europene sunt nevoite să schimbe strategia și să vină cu noi măsuri pentru a recâștiga încrederea cetățenilor UE.

Cum va funcționa transferul de migranți în afara UE

Instituțiile UE vor trebui, mai întâi, să decidă ce state din afara spațiul UE sunt sigure pentru transferul de migranții. Persoanele care vin spre Europa nu pot fi trimise în țările lor de origine dacă viața sau drepturile lor fundamentale vor fi puse în pericol. Propunerea PPE respectă convențiile internaționale privind drepturile omului sau statutul refugiaților.

„Criteriile pentru ţările terţe sigure sunt conforme cu obligaţiile fundamentale ale Convenţiei de la Geneva privind statutul refugiaţilor şi ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului. Nici una dintre convenţii nu include dreptul de a alege în mod liber ţara de protecţie. În urma punerii în aplicare cu succes a conceptului de ţară terţă, propunem admiterea în UE a unei cote de persoane care au nevoie de protecţie prin cote umanitare anuale de persoane vulnerabile. Acest lucru ne permite să răspundem atât cerinţelor de securitate, cât şi celor de integrare în procesul de selecţie şi să refuzăm în mod eficace intrarea migranţilor ilegali la frontierele noastre externe”, arată propunerea PPE.

De asemenea, țările terțe nu sunt obligate să accepte migranții, ci pot refuza oricând accesul migranților pe teritoriul lor.

Manfred Weber: Europenii vor reducerea numărului de sosiri

Manfred Weber, președintele PPE, a declarat la București că cetățenii UE vor o reducere a numărului de sosiri, iar instituțiile UE trebuie să ia măsuri pentru a combate fenomenul migrației.

„Ce aşteaptă cetăţenii europeni de la noi este reducerea numărului de sosiri, iar Partidul Popular European va fi clar în privinţa acestui lucru în campanie. Trebuie să facem o separare clară între cei care sunt refugiaţi şi solicitanţi de azil, care ar trebui să primească protecţia de care au nevoie, şi cei care sunt migranţi ilegali, iar ei ar trebui refuzaţi la graniţele externe. Acest mesaj, că noi, ca stat, decidem cine intră în Europa, şi nu traficanţii (…), va fi un mesaj important în campania noastră electorală”, a declarat Weber, la Congresul PPE.

Manfred Weber arată că PPE este într-o luptă pentru a recâștiga voturile europenilor în problema migrației. Congresul PPE de la București stabilește o nouă strategie pentru următorii ani.

Manfred Weber, sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Unde vor ajunge migranții

PPE se inspiră de la CDU, partidul german din care provine Ursula Von der Leyen, dar și de la Marea Britanie și Italia, care au aplicat deja această măsură.

La finalul anului trecut, politicienii CDU propuneau transferul de migranți către țările terțe pentru a combate ascensiunea AFD în Germania. Jens Spahn, parlamentar CDU, arăta că Germania trebuia să transfere și ea migranții către țări terțe. Germanul indica Georgia, Rwanda sau Republica Moldova printre țările în care puteau ajunge migranții ilegali.

Prima țară din Europa care a luat o astfel de măsură a fost Marea Britanie, care nu mai face parte din UE. Britanicii au decis, în 2022, să încheie un acord cu Rwanda pentru transferul migranților. Doar că proiectul guvernului britanic a fost respins de Curtea Supremă a Regatului Unit, care a arătat că transferul către Rwanda i-ar supune pe migranți riscului de maltratare. Instanța a constatat că sistemul de azil din Rwanda nu oferea nicio garanție pentru respectarea drepturilor fundamentale ale omului.

Italia a copiat modelul Marii Britanii și a încheiat un acord cu Albania pentru transferul de migranți. Guvernul italian vrea ca migranții salvați din Marea Mediterană să nu mai ajungă pe teritoriul Italiei, ci în Albania sub tutela statului italian. Atât Marea Britanie, cât și Italia vor plăti sute de milioane de euro anual țărilor terțe pentru a primi migranții ilegali.

Organizațiile internaționale pentru drepturile omului au criticat acordurile semnate de Marea Britanie și Italia, arătând că încalcă mai multe drepturi și libertăți. Dacă o astfel de decizie se va aplica la nivelul UE, se va declanșa o dezbatere aprinsă între cei care astăzi susțin migrația și cei care vor să o reducă mai rapid.

Propunerea PPE nu este una surprinzătoare. Partidul Forza Italia (din grupul PPE) este la guvernare în Italia și a implementat acordul Italia-Albania. Prin urmare, PPE a avut un exemplu chiar în interiorul său. Antonio Tajani, liderul Forza Italia și ministrul de externe al Italiei, este și el prezentat la București, la Congresul PPE.

Intenția cetățenilor UE de a vota partidele extremiste care se opun migrației arată că Uniunea Europeană nu-și mai permite să aibă porțile deschise pentru migranții ilegali și trebuie să reducă numărul acestora.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL