Mânzatu: Guvernul este deschis la un parteneriat care să ajute R. Moldova în atingerea obiectivelor de preaderare la UE

Sursă foto: gov.ro

Coordonatoarea Departamentului pentru Evaluare Integrată şi Monitorizarea Programelor Finanţate din Fonduri Publice şi Europene aflat în subordinea prim-ministrului, Roxana Mânzatu, a declarat, marţi, că Executivul are deschiderea de a avea un parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova, în vederea oferiririi de ajutor autorităţile de la Chişinău pentru realizarea obiectivelor de preaderare la Uniunea Europeană, în special pe partea de politici pentru antreprenori şi de gestionare a banilor nerambursabili de la Uniunea Europeană.

„Suntem la finalul unui maraton de întâlniri pe care oaspeţii noştri le-au avut în ţara noastră. S-au întâlnit cu reprezentanţi ai ministerelor care răspund în principal de zona de digitalizare, antreprenoriat, politici pentru IMM-uri, fonduri europene. Aici, la Guvern, am discutat preponderent pe ceea ce înseamnă lecţii pe care România le poate împărtăşi Republicii Moldova, dar şi lecţii pe care le poate învăţa de la Republica Moldova în ceea ce înseamnă finanţarea cu fonduri publice şi din bani europeni şi din bani de la bugetul de stat a sectorului privat, a sectorului IMM-urilor, a start-up-urilor”, a afirmat Roxana Mînzatu, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.

Ea a adăugat că Republica Moldova este la început de drum, se pregăteşte de ceea ce înseamnă utilizarea fondurilor de preaderare, respectiv ceea ce a folosit România prin SAPARD, prin PHARE, prin ISPA, acum cu mulţi ani.

„Am împărtăşit colegilor de la Ministerul Dezvoltării din Republica Moldova despre cum credem noi că ar putea dânşii să facă mai bine, poate să aibă mai puţine instituţii finanţatoare, reguli mai simple în relaţia cu antreprenorii, dincolo de alocările pe care le vor face către mediul privat. Guvernul României şi toate ministerele sunt deschise pentru a avea un parteneriat şi un schimb de experienţă pe etape, pe domenii, pe fiecare program cu Guvernul Republicii Moldova, aşa încât să ajutăm, să beneficieze de lecţiile pe care noi le-am învăţat ca urmare a propriei noastre aderări la UE, în special la ceea ce înseamnă parte de politici pentru antreprenori şi de gestionare a banilor nerambursabili de la Uniunea Europeană”, a mai precizat Mânzatu.

La rândul ei, Viorica Arpintin, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Economice şi Digitalizării din Republica Moldova a pus accent pe importanţa vizitei efectuate la Bucureşti, din perspectiva paşilor pe care autorităţile de la Chişinău trebuie să-i urmeze ca să contribuie la eficientizarea procesului de preaderare la UE.

„Suntem recunoscători pentru deschiderea şi schimbul de practici colegilor de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Consiliului Concurenţei, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, precum şi celor de la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului şi Cancelariei prim-ministrului României”, a explicat Viorica Arpitin, în aceeaşi conferinţă de presă.

Totodată, secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării Economice şi Digitalizării din Republica Moldova Viorel Garaz a spus că ţara noastră este principalul partener comercial al Republicii Moldova şi cel mai mare investitor, cu peste 2.000 de companii implicate în economia de la Chişinău.

Acesta a transmis şi un mesaj către alţi potenţiali antreprenori români interesaţi să dezvolte afaceri bilaterale.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: