Marcel Ciolacu: Sperăm ca SUA să ajungă, în anii următori, pe unul din primele 3 locuri în topul investitorilor străini

Ciolacu Turcia
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, în cadrul recepţiei de la Ambasada Statelor Unite ale Americii, cu ocazia celei de-a 248-a aniversări a Zilei Independenţei, că speră ca Statele Unite să ajungă, în anii următori, cel puţin pe unul dintre primele trei locuri în topul investitorilor străini, şi pe primul loc între partenerii noştri comerciali din afara Europei. Şeful Executivului a mai spus că procesul de aderare la OCDE şi perspectiva accederii la programul Visa Waiver, vor duce la o creştere substanţială a investiţiilor străine în România, consolidând, totodată, încrederea antreprenorilor americani în ţara noastră.

”Îmi face o deosebită plăcere să mă aflu astăzi alături de dumneavoastră, cu ocazia celebrării celei de-a 248-a aniversări a Zilei Independenţei Statelor Unite ale Americii, şi voi începe prin a vă transmite, doamnă ambasador, felicitările mele şi ale Cabinetului pe care am onoarea să îl conduc. La nivelul societăţii româneşti există un grad ridicat de încredere şi respect faţă de Statele Unite. Şi cred că acest lucru se datorează în primul rând faptului că securitatea cetăţenilor noştri este asigurată în mod direct prin Parteneriatul Strategic pe care îl avem cu SUA”, a spus premierul în cadrul discursului de la Ambasada SUA.

Premierul a arătat că ”relaţia bilaterală pe care am construit-o are la bază valorile democratice pe care le împărtăşim”.

”Este o relaţie întărită de ajutorul României pentru eforturile SUA pe linia combaterii terorismului, de sprijinul acordat de Statele Unite pentru procesul de aderare la OCDE, precum şi de apartenenţa noastră comună la NATO şi de angajamentul bilateral clar în sprijinul Ucrainei”, a spus Ciolacu.

Şeful Executivului a precizat că preşedintele a vorbit deja despre cooperarea noastră în domeniul militar şi despre angajamentul nostru ferm pentru sprijinirea Ucrainei şi întărirea Flancului estic al NATO şi subscrie afirmaţiilor sale şi întăreşte, la rândul său, interesul pentru consolidarea cooperării în domeniul apărării, inclusiv prin dezvoltarea de parteneriate în domeniul industriei de apărare.

”Este cunoscut faptul că România datorează, în parte, propria creştere economică investiţiilor americane, prin transferul de tehnologie şi cunoaştere realizate. Tot aşa, companiile americane prezente în România datorează o importantă parte a profiturilor lor personalului bine pregătit şi mediului de afaceri ofertant din România. Este reprezentativ, în acest sens, faptul că, atât numărul de angajaţi, cât şi profiturile companiilor americane cu investiţii în România, s-au dublat în ultimul deceniu”, a ţinut să precizeze Ciolacu.

Premierul a mai afirmat că în 2023, comerţul dintre România şi SUA, impulsionat, în principal, de cele peste 8.700 de societăţi comerciale cu participare americană din România, s-a situat la peste 5,3 miliarde USD.

”În acelaşi timp, comerţul cu servicii se apropie de pragul a 2 miliarde de dolari. Profit de prilej pentru a saluta rezultatele celei de-a IX-a runde a Dialogului Strategic România-SUA şi accentul pus în cadrul discuţiilor din iunie, de la Washington, pe cooperarea economică şi în domeniul energetic”, a completat Ciolacu. Potrivit premierului Ciolacu, ”cooperarea economică bilaterală reprezintă un pilon major al Parteneriatului nostru Strategic, un pilon care şi-a demonstrat importanţa pentru ambele părţi, dar al cărui potenţial este departe de a fi atins”.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: