Marcel Ciolacu: Timp de secole, cetăţenii aparţinând majorităţii româneşti şi cei ai minorităţilor etnice au convieţuit

Marcel Ciolacu
Sursa foto: Guvernul României

Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni, la evenimentul ”30 de ani de la înfiinţarea Consiliului Minorităţilor Naţionale”, organizat cu prilejul Zilei Naţionale a Minorităţilor Naţionale din România, că timp de secole, cetăţenii aparţinând majorităţii româneşti şi cei ai minorităţilor etnice au convieţuit, construind patrimoniul spiritual al României, cultura şi identitatea noastră comună, iar ”într-o lume în care diferitele forme de fundamentalism, de extremism şi antisemitism înregistrează cote din ce în ce mai îngrijorătoare, respectul pentru diversitate şi dialogul între culturi reprezintă – cu atât mai mult! – un preţios capital social”.

”Este o onoare şi un privilegiu să fiu astăzi, cu ocazia Zilei Naţionale a Minorităţilor Naţionale din România, alături de dumneavoastră, pentru a marca 30 de ani de la înfiinţarea Consiliului Minorităţilor Naţionale. Mulţumesc Grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, precum şi Departamentului pentru Relaţii Interetnice, din cadrul Guvernului României, pentru iniţiativa comună prin care putem sărbători diversitatea şi, mai ales, din punctul meu de vedere, contribuţia minorităţilor naţionale la dezvoltarea Românei ca naţiune. Înfiinţat în anul 1993, Consiliul Minorităţilor Naţionale a făcut parte din efortul comun de reconstrucţie democratică a României, contribuind la îmbunătăţirea activităţii organizaţiilor minorităţilor naţionale, a cadrului legislativ din domeniul minorităţilor naţionale, dar şi la elaborarea măsurilor de îmbunătăţire a vieţii sociale şi culturale a cetăţenilor români aparţinând acestora”, a spus premierul în discurs.

Marcel Ciolacu a arătat că, ”timp de secole, cetăţenii aparţinând majorităţii româneşti şi cei ai minorităţilor etnice au convieţuit, construind patrimoniul spiritual al României, cultura şi identitatea noastră comună”.

”Aşa cum am afirmat de multe ori, identitatea noastră s-a format în şi prin întâlnirea şi dialogul dintre culturi, aducând laolaltă români şi atâtea alte naţionalităţi într-o singură comunitate cu vocaţie europeană. Dezvoltarea şi consolidarea democraţiei româneşti după Revoluţia din 1989, mediul politic şi social intercultural de astăzi, aliniat la standardele internaţionale şi ale Uniunii Europene, se datorează în mare parte contribuţiei minorităţilor naţionale, precum şi colaborării acestora cu Guvernul României, prin intermediul Consiliului Minorităţilor Naţionale şi al Grupului Parlamentar al Minorităţilor Naţionale”, a afirmat Ciolacu.

Premierul a subliniat că, ”într-o lume în care diferitele forme de fundamentalism, de extremism şi antisemitism înregistrează cote din ce în ce mai îngrijorătoare, respectul pentru diversitate şi dialogul între culturi reprezintă – cu atât mai mult! – un preţios capital social”.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: