Mare parte din rețeaua de energie electrică a României este de pe vremea lui Ceaușescu

Sursa foto: Unsplash

Suntem printre cei mai mari producători de energie electrică din Europa și producem acum și foarte multă energie verde, din fotovoltaice sau eoliene. Doar că, atunci când bate vântul mai tare, se opresc şi eolienele şi cade, şi alimentarea cu energie electrică în multe localități.

Din nefericire, o bună parte din rețeaua de transport a energiei electrice din România atârnă de un fir. Altfel spus, e veche. Și asta pentru că după 1999, deci în ultimii 24 de ani, nu s-a investit mai nimic. Datele arată că în cazul liniilor electrice aeriene care aparțin operatorului de Transport și Sistem – Transelectrica, aproximativ 97% au anul punerii în funcțiune în perioada 1960 – 1999. Majoritatea însă în anii 80.

Stăm însă ceva mai bine la capitolul transformatoarelor. Cele din stațiile electrice ale Transelectrica, 73% din puterea instalată a acestora a fost pusă în funcțiune după anul 2000. În aceste condiții, evident întreruperile sunt dese.

Anul trecut, numărul întreruperilor de furnare a energiei electrice au mai scăzut față de anul precedent, dar rămân în continuare semnificative. Întreruperi neplanificate înregistrează o scădere la valoarea de 108,25 min./an per utilizator, față de 130,43 min./an în 2021.

Avem nevoie urgentă de investii în rețeaua de transport. Situația este asemănătoare în mai toată Uniunea Europenă. Așa că zilele trecute, Comsia Europeană a anunțat că vrea de urgență extinderea rețelelor de energie electrică și modernizarea celor pe care le avem în prezent. Comisia spune că, până în 2030, consumul de energie electrică va crește cu 40%. Ce propune în esență acum Comisia Europenă este asigurarea unui cadru juridic pentru a moderniza și extinde și promite bani pentru atingerea acestor deziderate. Orizontul de timp este 2030.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: