Marea Britanie a înregistrat în ianuarie un excedent bugetar record, de 16,7 miliarde de lire sterline

Sursă foto: Freepik.com
Sursă foto: Freepik.com

Regatul Unit a înregistrat un excedent bugetar net record de 16,7 miliarde de lire sterline în ianuarie, potrivit cifrelor oficiale publicate miercuri, citat de CNBC.

Oficiul pentru Statistică Naţională a remarcat că finanţele publice ale ţării au de obicei un excedent în ianuarie, spre deosebire de alte luni, pe măsură ce vin încasările din plăţile anuale de impozit pe venit autoevaluate.

Venitul combinat autoevaluat şi veniturile fiscale pentru câştiguri de capital au totalizat 33 de miliarde de lire sterline în ianuarie, a spus ONS, în scădere cu 1,8 miliarde de lire sterline faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Încasările fiscale totale ale guvernului au ajuns la un record de 90,8 miliarde de lire sterline, în creştere cu 2,9 miliarde de lire sterline faţă de ianuarie 2023.

Împrumuturile guvernamentale în cursul exerciţiului financiar care se întinde până la sfârşitul lunii ianuarie 2024 au fost de 96,6 miliarde de lire sterline, cu 3,1 miliarde de lire sterline mai mici decât în aceeaşi perioadă de 10 luni cu un an în urmă şi cu 9,2 miliarde de lire sterline mai mici decât cele de 105,8 miliarde de lire sterline estimate anterior de Oficiul independent pentru Responsabilitatea bugetară.

Datoria publică a fost estimată la aproximativ 96,5% din produsul intern brut anual, în creştere cu 1,8 puncte procentuale faţă de ianuarie 2023 şi menţinându-se la niveluri observate ultima dată la începutul anilor 1960, a subliniat ONS.

”Am oferit sute de miliarde pentru a plăti salarii, pentru a sprijini afacerile şi a proteja vieţi în timpul Covid şi pentru a plăti jumătate din facturile la energie ale oamenilor după invadarea Ucrainei de către Putin. Dar nu putem lăsa generaţiile viitoare să preia această sarcină, motiv pentru care am luat decizii dure pentru a ajuta la reducerea împrumuturilor faţă de ceea ce se aştepta OBR în martie”, a declarat într-un comunicat secretarul şef al Trezoreriei, Laura Trott.

Cifrele de miercuri marchează setul final de date privind finanţele publice înainte ca ministrul de Finanţe Jeremy Hunt să anunţe bugetul său de primăvară, care prezintă politica fiscală a guvernului pentru anul în curs, pe 6 martie.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL